Olgu ka kohe öeldud, et kiirnuudlid hommikuks, lõunaks ja õhtuks ei ole aktsepteeritav variant ning lisaks päevasele kalorivajadusele võiks ka süsivesikud, rasvad ja kiudained enam-vähem mõistlikus tasakaalus olla. Muidugi tuleb nentida, et kahekümne euroga nädalas tuleb keskenduda sellele, mis on oluline. Seega igasugused snäkid ja comfort food jäävad seekord tagaplaanile. Pärast mõningat kalkuleerimist ning Wolti kaudu Rimi poes ekslemist nägi minu plaan välja järgmine: üks kindel hommikusöök läbi nädala ja kolm suuremat toitu, mis katavad lõuna- ja õhtusöögi.

Nädala menüü


Puder koos pirnitükkide ja kaneeliga



Valge suhkru vähendamine ei ole ilmselt kunagi halb idee, seega üks tükeldatud pirn ja kaneel teevad selle hommikuse klassiku vägagi nauditavaks eineks.

  • 1 kg täisterakiirkaerahelbeid 1,38 €
  • 1 kg pirne 1,39 €


Munariis herneste ja porgandiga




Esimeseks toiduks sai munariis, mis on madala kalorsusega ja vähese rasvaga, kuid sisaldab päris palju süsivesikuid ja valku. Lihtne ja kiire valmistada ning kui hästi tehtud, siis ka äärmiselt maitsev.

  • 400 g riisi 1,19 €
  • 10 muna 1,79 €
  • 400 g porgandi-hernesegu 0,69 €
  • 500 g sibulat (250 g sellest läks karri sisse) 1,49 €


Makaronid hakkliha ja sojakastmega



Enda teiseks toiduks valisin midagi klassikalist, kuid roheline aeduba ja kapist avastatud sojakaste teeb selle eestlaste lemmiku pisut põnevamaks. Küllalt palju rasva ja valku, aga ka tarvilikke kiudaineid ubadest.

  • 500 g seguhakkliha 2,35 €
  • 500 g makarone 0,76 €
  • 400 g rohelist külmutatud aeduba 0,99 €


Vegankarri riisiga



Läätsed ja kikerherned annavad palju taimset valku, süsivesikuid ja kiudaineid, mis täidavad kõhu kenasti ning annavad energiat nii, et pärast söömist ei taha diivanile vajuda.

  • 400 g riisi 1,19 €
  • 400 g kookospiima 1,19 €
  • 400 g kikerherneid 0,59 €
  • 400 g läätsesid 0,55 €
  • 250 g ploomtomateid 1,09 €


Kokku läks nädalamenüü maksma 16,64 eurot, mis koos kohaletoimetamisega tuli 18,54 eurot.

Kuidas nädal möödus?

Nädal algas üsna kenasti, puder pirni ja kaneeliga oli isegi maitsvam, kui ma arvasin, ning see oli hea ja kerge jõulaeng hommikuks. Munariis tuli hästi välja ja sellest jätkus kenasti viieks toidukorraks. Ma olin alguses veidi mures, et sama toitu nii palju kordi järjest süüa võib tüütuks muutuda. Munariisiga seda ei juhtunud, sest kui pole vahepalasid ja snäkkimist, on isu kõvasti parem ja toit ka palju maitsvam.

Küll aga muutus veidi igavaks makaronid hakkliha ja ubadega, sest seda on juba lapsepõlvest saati nii palju endale sisse kühveldatud, et üle korra või kahe nädalas seda pigem ei sööks. Väga meeldiv üllatus oli aga kikerhernekarri koos riisiga, seda tuli lausa kuus toidukorda ja isegi kuues kord ei olnud mul tunnet, et toit käib suus ringi ning ei taha enam alla minna, seega karrimaailm väärib kindlasti rohkem avastamist ja katsetusi.

Mida õppisin?

See väljakutse pani mind väga hoolikalt järele mõtlema, kui palju aega ja raha on võimalik säästa, kui planeerid enda toitumist. Tühja kõhuga pärast tööpäeva poes käies olen tihti kahe suure kotiga koju saabunud, kuid ülehomme on jälle vaja poodi minna, sest midagi jäi ikka puudu. Samuti pani see mõtlema selle peale, kui palju süüakse meeleolumuutuse, mitte päriselt tühja kõhu pärast. See nüüd ei tähenda muidugi, et mõni säkk siin või seal halb oleks ja toitu ei peaks nautima, kuid mulle oli üllatus, kui mitu korda tekkis tahtmine külmikust midagi lihtsalt ajaviiteks põske panna või krõbistada.

Veel üks oluline õppetund oli see, et tasub investeerida maitseainetesse ja kastmetesse, sest nende abil saab ühele toidule väga palju erinevaid varjundeid anda. Karripulber ja sojakaste, aga ka muid huvitavaid maitseained oli mul muide varasemast kappi jäänud, seega neid selle väljakutse raames osta ei tulnud. Tulevikus plaanin seda kollektsiooni aga kindlasti täiendada.

Tekst ja fotod: Mart Kuhi

Jaga
Kommentaarid