„Räägin veendumusega terroristide, sealhulgas välisvõitlejate otsesest osalusest agressioonis Kasahstani vastu,” ütles Tokajev, vahendab RIA Novosti.

Tokajev lisas, et „bandiidid ründasid öösiti morge ja viisid sealt ära oma hukkunud kaasosaliste surnukehi”. Lisaks sellele koristasid nad surnukehad ka lahinguväljalt.

„See on tuntud päritolu rahvusvaheliste terroristide praktika. Just nii kaotavad nad oma jälgi. Selge on eesmärk tekitada meie territooriumil kaosetsoon sellele järgneva võimuhaaramisega,” ütles Tokajev.

Tokajevi sõnul toimus rahutuste ettevalmistamine Kasahstanis pikka aega.

„Omades täielikku pilti sündmustest, võin teatada, et kõik sündmused alates käesoleva aasta algusest moodustavad ühe keti lülid. Need on allutatud ühele purustavale eesmärgile, mille ettevalmistamine kestis pikka aega. Kui kaua see ettevalmistus käis, aasta, kaks, kolm, näitab juurdlus,” ütles Tokajev.

Bandiitide agressioon toimus Tokajevi sõnul korraga 11 regioonis.

„Omades vähemalt viiekordset arvulist enamust, ründasid bandiidid politseinikke ja sõjaväelasi, peksid neid erilise julmusega. Kahel sõjaväelased lõigati pea otsast. Leidsid aset barbaarsed rünnakud haiglate vastu. Et riigi ressursse hajutada, tekitasid rünnaku organiseerijad kõige laiema rinde. Agressioon hõlmas üheaegselt 11 regiooni,” ütles Tokajev.

Peamine löök anti Tokajevi sõnul Almatõle. „Selle linna langemine oleks avanud tee kogu tihedalt asustatud lõuna ja seejärel kogu riigi hõivamisele. Terroristid lootsid tõmmata enda peale korrakaitsejõud, et seejärel anda löök Kasahstani pealinnale,” ütles Tokajev.

Tokajev lubas, et rahvusvahelisele kogukonnale esitatakse tõendid terroristliku agressiooni ettevalmistamise ja läbiviimise kohta Kasahstani vastu.

Tokajevi sõnul koordineeriti riigipöördekatset Kasahstanis ühest keskusest, millest annab tunnistust ninameeste sünkroniseeritud tegevus.

„Jutt käib riigipöördekatsest. Nüüd on juba selge, et kogu seda lahingutegevust koordineeriti ühest keskusest, hoolikalt planeeritud operatsioon sisenes otsustavasse faasi,” ütles Tokajev.

„Sellest annavad tunnistust sünkroniseeritud rünnakud regionaalvõimude hoonete, õiguskaitseorganite, uurimisisolaatorite, strateegiliste objektide, pankade, teletorni ja telekanalite vastu. Hõivati lennujaamad ning tõkestati auto- ja raudteed, blokeeriti kiirabi ja tuletõrje töö,” ütles Tokajev.

Tokajevi sõnul tegid destruktiivsed jõud korduvalt katseid kõigutada stabiilsust ja korraldada rahutusi ning toimus teatav riigi testimine.

Tokajevi sõnul kasutasid organisaatorid ettekäändena elanikkonna rahulolematust reas regioonides gaasi hinna tõusu üle.

Tokajev ütles, et võimud kuulasid protestinute sotsiaal-majanduslikke ja ühiskondlik-poliitilise nõudmisi ning täitsid need. Valitsus astus tagasi, gaasi hinnad külmutati varasemal tasemel.

„Stiihiliste protestide kattevarju all toimus massirahutuste laine. Nagu ühtse käsu peale ilmusid välja usuradikaalid, kriminaalsed elemendid, paadunud bandiidid, marodöörid ja pisihuligaanid. Sotsiaal-majanduslikud ja ühiskondlik-poliitilised nõudmised jäid teisele või kolmandale kohale, need unustati. Selle järel algas kuum faas ja asusid tegevusse relvastatud võitlejate grupid, kes ootasid oma tundi,” ütles Tokajev. „Sai selgeks peamine eesmärk – konstitutsioonilise korra õõnestamine, valitsemisinstitutsioonide lõhkumine ja võimuhaaramine.”