Vedelkütuste tehase Enefit 280 seadme plaanilise hooldustöö käigus juhtus kella 20.40 ajal õnnetus. Raskeõli mahutisse puhastustöödeks sisenenud ja kaitsevarustust kandnud töötaja ütles juures olnud järelevaatajale, et tunneb ennast halvasti, kaotades seejärel teadvuse.

Kohe teavitati juhtunust Eesti Energia päästekomandot Auveres ja häirekeskust. Töötajat läks esimesena päästma kaitsemaski kandnud vahetuse vanem, kes kaotas samuti teadvuse.

Sündmuskohale saabusid nii Eesti Energia kohapealne päästeüksus kui ka Sillamäe ja Narva päästemeeskonnad, kiirabi ja politsei. Päästjad tegelesid mõlema kannatanu elustamisega kiirabi saabumiseni ja koos kiirabiga edasi.

Kahjuks ei õnnestunud kiirabimeedikutel töötajaid elustada. Õnnetuses hukkusid mõlemad kannatanud. Töötajatel oli staaži ettevõttes vastavalt seitse ja kümme aastat.

„Avaldame lahkunud kolleegide lähedastele sügavat kaastunnet ja teeme igakülgset koostööd politsei, prokuratuuri ja tööinspektsiooniga õnnetuse põhjuste väljaselgitamiseks,“ sõnas Enefit Poweri juhatuse esimees Andres Vainola.

Õnnetuse asjaolude väljaselgitamiseks alustas prokuratuur kriminaalmenetlust, samuti käivitati ettevõttesisene uurimine.

Ettevõte aitab hukkunud meeste lähedastele korraldada psühholoogilist abi ning pakub kriisinõustamist ka hukkunute töökaaslastele.

Narva Energia ametiühingu esimees Andrei Zaitsev ütles RusDelfile, et liit on juba varem juhtinud Eesti Energia juhtkonna tähelepanu asjaolule, et tehases võib juhtuda õnnetusi: sarnaseid traagilisi juhtumeid on varemgi ette tulnud.

23. mail 2019 juhtus Enefit 280 tehases raske õnnetus, mille tagajärjel sai põletushaavu ja hukkus 47-aastane töötaja.

"Kui samas tehases juhtus viimane õnnetus, olin uurimiskomisjoni liige. Ma ei hakka praeguse õnnetuse üle spekuleerima, sest peame koguma kõik andmed – mis juhtus ja mis põhjusel,” ütles Zaitsev.

Tema sõnul kavatseb ametiühing aidata Enefit 280 hukkunud töötajate perekondi, töö selles suunas juba käib. "Nüüd võtame ühendust sugulastega. Meie ametiühingus on ette nähtud, et sellistel juhtudel osutatakse töötajate lähedastele materiaalset abi. Tööandja annab ka rahalist abi, põhiosa eraldatakse pärast uurimise lõppu. Nüüd organiseerime matuse korraldamiseks esmase rahalise abi nii ametiühingult kui ka tööandjalt,” rääkis ta.

Täna peab tehase juhtkond koos ametiühinguga erakorralise koosoleku. Tehases on käimas uurimine.

Zaitsev selgitab, et mahutit, milles Enefit 280 töötajad hukkusid, tuleb perioodiliselt puhastada – seda tööd tehakse pidevalt. "Kogu see protseduur on aastate jooksul välja töötatud, mis seekord juhtus, ei söanda hinnangut anda," lisab liidu esimees, märkides, et tehases kehtivad ohutuseeskirjad raskeõlimahutite puhastamiseks.

"Mis nüüd juhtus, selgub sisejuurdluse käigus," sõnas Zaitsev. Ta lisas, et soovib osaleda seda läbi viiva komisjoni töös.

Jaga
Kommentaarid