Kodiaki saarel tõusis õhutemperatuur pühapäeval 19,4 kraadini, mis on Alaska kõigi aegade kõrgeim temperatuur detsembris, teatas Alaska kliima hindamise ja poliitika keskuse teadlane Rick Thoman, kes nimetas seda absurdseks, vahendab Reuters.

Püstitati ka teisi detsembrikuu rekordeid, teatas Thoman, sealhulgas 18,3 kraadi Kodiaki lennuväljal, 16,6 kraadi Alaska poolsaarel Cold Bays ja vähemalt kaheksa päeva temperatuuri üle 10 kraadi Aleuudi saartel Unalaskas, sealhulgas 13,3 kraadi, mis oli Alaska esimese jõulupüha soojarekord.

Kõige tõsisem vahetu tagajärg inimeste jaoks on tõenäoliselt tohutu hulk sademeid Alaska siseosas. Fairbanksi piirkonda tabas rängim talvetorm pärast 1937. aastat.

Tavaliselt on detsember Alaska siseosas kuiv kuu, sest külm õhk ei suuda palju niiskust endas hoida. Saabuv niiskus kipub alla sadama vähese hulga lumena, sest õhk on külm.

Pühapäeval sadas aga nii palju lund, et see vajutas sisse ainsa toidupoe katuse Delta Junctionis, mis asub Fairbanksist 153 kilomeetrit kagus.

Raskele lumele järgnes aga paduvihm, mis kattis kõik jääga, kutsus esile elektrikatkestusi ja teede sulgemisi.

Alaska transpordiamet hoiatas, et teed jäävad ohtlikuks pikaks ajaks neile tekkinud betoonisarnase jääkatte tõttu.

Sooja ja märja ilma lained keset talve Alaskas on muutunud viimase paarikümne aastaga sagedasemaks kui varem, mis on Thomani sõnul märk kliimamuutusest.

Oma talvekülma saab Alaska aga kindlasti kätte. Fairbanksis ennustatakse saabuvaks nädalavahetuseks -28 kraadi.