Venemaa ja NATO peavad tõenäoliselt läbirääkimisi 12. jaanuaril ja laiem regionaalne kohtumine, millel osalevad Venemaa, USA ja mitmed Euroopa riigid, peaks toimuma 13. jaanuaril, lisas kõneisik, vahendab Reuters.

Ukraina lähedale vägesid koondanud Venemaa on esitanud rea nõudmisi, mille üle ta tahab läbi rääkida. Muu hulgas nõuab Venemaa, et NATO enam itta ei laieneks ning lõpetaks sõjalise tegevuse Ida-Euroopas ja Ukrainas.

„Kui me istume maha, et rääkida, saab Venemaa oma mured lauale panna ja ka meie paneme lauale oma mured Venemaa tegevuse üle,” ütles Valge Maja riikliku julgeoleku nõukogu anonüümseks jäänud kõneisik eile. „On valdkondi, kus me saame edasi liikuda, ja valdkondi, kus me jääme eri meelt. Selline diplomaatia ongi.”

Kõneisik ütles, et ühtki otsust Ukraina kohta ilma Ukrainata ei tehta.

Biden allkirjastas eile seaduseks ulatusliku kulutuste eelnõu, mis muu hulgas eraldab 300 miljonit dollarit Ukraina relvajõudude toetuseks ja veel miljardeid Euroopa kaitsmiseks laiemalt.

Venemaa esindajad on varem kinnitanud, et kavatsevad osaleda jaanuaris julgeolekuläbirääkimistel USA-ga ja kaaluvad osalemist 12. jaanuari läbirääkimistel NATO-ga.

13. jaanuari kohtumisi võõrustab Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE).