Ajalehe teatel on foto tehtud eelmise aasta maikuus, kui eraviisilised kogunemised olid keelatud. Sellegipoolest näeb Johnsonit fotol koos mitme inimesega peaministri residentsis veini joomas ja juustu maitsmas. Peaministri ja tema elukaaslase Carriega samas lauas istub kaks inimest, kõrvallauas neli inimest ja kaugemal paistab suurem seltskond. Foto tegemise ajal kehtinud reeglite järgi oli lubatud väljaspool leibkonda vabas õhus kohtuda korraga ühe inimesega, hoides kahemeetrist distantsi.

Meedias käis esmaspäeval Johnsoni käitumist põhjendamas Briti asepeaminister Dominic Raab. Raabi sõnul on peaministri bürool kombeks kasutada aeda tööruumina, tegu oli töökohtumisega ning ühtegi reeglit ei rikutud. “On ilmselge, et see ei olnud sotsiaalne koosviibimine, kuna inimesed olid töistes ülikondades, olles tulnud töökohtumistelt,” ütles Raab Timesi raadiole. Intervjuus BBC-le ütles Raab, et tegu polnud sotsiaalse koosviibimisega, vaid olukorraga, kus kolleegid võtsid pärast tööd mõned ühised joogid.

Foto ilmumine on kõigest värskeim episood nädalaid kestnud skandaalist, mille käivitas teade 2020. aasta lukkupaneku ajal peaministri büroos toimunud jõulupeost. Lisaks lekkis meediasse video Johnsoni nõunikest sama peo mahavaikimise üle naljatamast. Reedel taandas pidu uurima määratud kõrge ametnik Simon Case end juurdlusest, kuna meediasse jõudis info tema enda kontoris piirangute kiuste toimunud jõulupeost. Samal ajal määrati tavalistele brittidele samalaadsete kogunemiste eest trahve.

Opositsioonijuht Keir Starmer, kelle erakond on viimase skandaali tuules küsitlusi juhtima läinud, süüdistas Johnsoni valitsust topeltmoraalis. “Küsige endalt, kas see on töökohtumine või koosviibimine,” soovitas Starmer ajakirjanikele. “Arvan, et vastus on päris selge. Samal ajal toimusid matused, kus tohtis osaleda väga väike hulk leinajaid. Selles on kontrast.”

Jaga
Kommentaarid