USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse (CDC) juht Rochelle Walensky kiitis neljapäeval heaks agentuuri teadusliku nõukoja soovituse, et täisealised ameeriklased peaksid ravimifirma Johnson and Johnson ühedoosilise Jansseni vaktsiini asemel eelistama mRNA tehnoloogial põhinevaid Pfizeri või Moderna vaktsiine.

Teaduslik nõukoda kiitis soovituse heaks ühehäälselt. Otsuse taga on aina enam tõendeid, et Jansseni vaktsiini tagajärjel on suurem oht trombide tekkeks. Kõige suuremat ohtu kujutab see naissoost isikutele vanuses 30-49.

Kokku on USA-s Jansseniga vaktsineerimise järel esinenud tromboosiga seostatud üheksat surmajuhtumit.

Sellest hoolimata ei eemaldata Jansseni vaktsiini turult. Inimesed, kes ei soovi mistahel põhjusel Pfizeri või Moderna vaktsiinidega end kaitsepookida, saavad seda ühedoosilise Jansseni vaktsiiniga jätkuvalt teha.

USA-s on Jansseni vaktsiini saanud ligi 16 miljonit inimest, kuid riigis tõhustusdoosi saanutest on vaid 1,6% inimestest seda vaktsiini soovinud.

Ka riigi toidu- ja ravimiamet uuendas nädala algul kaitsesüstiga seotud trombiohu tõttu vastava vaktsiini soovitust, kuid kordas üle, et vaktsiini kasud on suuremad kui võimalikud kahjud.

Mitmed Euroopa riigid on Jansseni vaktsiiniga kaitsepookimise lõpetanud.

Jaga
Kommentaarid