Sel nädalavahetusel toimuva Suurbritannia korraldatud G7 liikmesriikide välisministrite arutelude peateema on Vene vägede koondumine Ukraina piirile, kuid juttu tuleb näiteks ka pingetest Balkanil, Iraani tuumaambitsioonide piiramisest ja Põhja-Koreast ning Hiinast.

Maailma mõjukaimate demokraatiate ülesandeks on Trussi sõnul tugev vastasseis agressoritele, kes püüavad koomale tõmmata vabaduse ja demokraatia piire, vahendab EuroNews.

"Selleks peab meil olema täiesti ühtne hääl. Me peame laiendama oma majandus- ja julgeolekuseisukohti üle maailma," sõnas välisminister avakõnelustel.

Liz Truss kohtus reedel tippkohtumise kõrvalt ka USA välisministri Antony Blinkeni ja Saksa välisministri Annalena Baerbockiga. Nii Truss kui Blinken väljendasid Briti välisministeeriumi teatel muret Vene sõjaväelaste koondumise üle Ukraina piiri lähedal.

Britid märkisid, et Ukraina ründamine oleks Venemaa jaoks tõsine strateegiline viga, millele järgneksid tagajärjed. Mitmed NATO liidrid on viimastel nädalatel Ukraina piiri äärde vägede koondamise valguses hoiatanud, et Ukraina ründamisel ootavad Venemaad majanduslikud sanktsioonid.

Truss ütles veel enne kohtumist, et soovib G7 riikide vahele tihedamaid sidemeid kaubanduses, tehnoloogias ja julgeolekus, et kaitsta ja edendada demokraatiat ja vabadust kogu maailmas.

G7 liikmed on maailma juhtivad tööstusriigid Ameerika Ühendriigid, Itaalia, Jaapan, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia.