Ungari justiitsminister palus varem sel aastal kohtul üle vaadata Euroopa Kohtu otsus, mille järgi rikkus Budapest Euroopa Liidu seadusi, kui lubas politseil varjupaigataotlejaid Serbia piiril füüsiliselt „tagasi suruda”, vahendab Deutsche Welle.

Ungari põhiseaduskohus otsustas, et Ungari valitsuse poolne vaidlustamine ei saa olla Euroopa Kohtu otsuse ülevaatamise subjekt ega saa viia Euroopa Liidu seaduste ülimuslikkuse uurimisele.

Siiski otsustas kohus, et Budapestil on õigus rakendada oma meetmeid valdkondades, kus Euroopa Liit ei ole veel astunud adekvaatseid samme Euroopa Liidu reeglite ühiseks rakendamiseks.

Ungari kohtunikud võivad ka otsustada, kas isik võib riiki jääda, kui Euroopa Liidu reeglites on „ebatäielik kehtivus”.

Veel teatasid kohtunikud, et Ungari põhiseadus kaitseb riigi „võõrandamatut õigust otsustada oma territoriaalse terviklikkuse, elanikkonna, valitsemisvormi ja riikliku struktuuri üle”.

Eelmisel kuul otsustas Euroopa Kohus, et Ungari ei ole täitnud oma kohustusi Euroopa Liidu seaduse ees, kui on lugenud varjupaigataotlused vastuvõetamatuks, kui varjupaigataotleja saabub Ungarisse ohutuks peetava kolmanda riigi kaudu.

Teiseks leidis Euroopa Kohus, et Budapest on toiminud Euroopa Liidu seaduste vastaselt, kui kriminaliseeris teatud abi osutamise varjupaigataotluste esitamisel Ungari territooriumil.

Euroopa Kohtu otsuse vaidlustas Ungari justiitsminister Judit Varga, kes väitis, et Euroopa Kohtu otsuse elluviimine viiks paljude migrantide alaliselt Ungarisse jäämiseni.

Enna põhiseaduskohtu tänast otsust ütles Orbán, et kui kohus teeb otsuse Ungari valitsuse kasuks, hakkab ta nõudma Euroopa Liidu sisserändereeglite muutmist.

„Sisserände tegelikkus ei ole Brüsselis, vaid Ungari piiril, Poola piiril ja Itaalia sadamates,” ütles Orbán. „Me peame tekkinud probleemidega tegelema ja reegleid muutma.”