Neljapäeval teatas Nicaragua välisminister, et riik katkestab diplomaatilised suhted Taiwaniga. Kesk-Ameerika riigi valitsuse samm tähendab, et varasema 14 ÜRO liikmesriigi asemel tunnustab Taiwanit riigina vaid 13 ÜRO-sse kuuluvat riiki.

New York Timesi teatel on see tõsine hoop Taiwanile, kes on viimastel aastatel üritanud rahvusvahelise üldsuse toetust üle võita.

Välisminister Denis Moncada Colindres ei selgitanud meelemuutust põhjalikult, kuid Hiina on aastaid survestanud riike Taiwani toetamisest loobuma.

Neli aastat tagasi oli Taiwanil 20 teise riigi toetus, kuid alates sellest ajast on 24 miljoni elanikuga territooriumi toetamisest loobunud Panama, Dominikaani Vabariik, Burkina Faso, El Salvador, Kiribati ning Saalomoni saared.

Hiina riigimeedia teatas juba mõni minut pärast teadaande tegemist, et Nicaragua ametnike delegatsioon on külastamas Tianjini linna, kus on varasemalt teiste riikide diplomaatidega kohtumisi peetud.

„Me väljendame sügavat kahetsust, et president Ortega valitsus on kõrvale heitnud aastatepikkuse ühtekuuluvuse ja sõpruse kahe riigi rahvaste vahel," andis Taiwani välisministeerium avalduse vahendusel teada.

Kõigest 2017. aastal külastas Taiwani president Tsai Ing-wen Nicaraguat, visiidil lubas Nicaragua riigipea Ortega kaasa aidata demokraatlikule Taiwanile rahvusvahelise toetuse leidmisega.