Endine rahandusminister Andersson võitis samasuguse hääletuse ka eelmisel kolmapäeval, aga oli sunnitud mõni tund hiljem tagasi astuma, sest rohelised lahkusid eelarvevaidluse tõttu koalitsioonist, vahendab Reuters.

„Nagu kõik vähemusvalitsused, taotleme me koostööd teiste erakondadega parlamendis ja ma näen häid võimalusi seda teha,” ütles Andersson, kelle sotsidel on 349-liikmelises Riksdagis sada kohta.

„Sotsiaaldemokraatidel on parlamendis suure vahega suurim fraktsioon. Meil on ka pikad koostöötraditsioonid teistega ja me oleme valmis tegema, mis vaja, et Rootsit edasi viia,” lisas Andersson.

Paremtsentristliku opositsioonierakonna moderaatide juht Ulf Kristersson nimetas ametisse astuvat valitsust üheksakuuseks kohusetäitjavalitsuseks ja ütles, et see ei saavuta enne 2022. aasta septembris toimuvaid valimisi palju.

Andersson peab hakkama juhtima Rootsi üht viimaste aastakümnete nõrgemat valitsust, sealjuures eelarvega, mille on osaliselt koostanud kolm opositsioonierakonda, sealhulgas sisserändevastane Rootsi Demokraadid.

Riksdag kiitis opositsioonierakondade esitatud eelarveettepanekud heaks eelmisel nädalal ja need muutsid oluliselt valitsuse kulutamisplaane.

Sotsiaaldemokraadid on olnud võimul alates 2014. aastast erakondade toetusel, mida ei ühenda palju muud peale soovi Rootsi Demokraate võimust eemal hoida.

Paremtsentristlik opositsioon ei ole seejuures suutnud kokku saada nii palju hääli, et enamusvalitsus moodustada, ja küsitlused näitavad, et suurt muutust pole oodata ka valimiste järel.