Pärast 27 inimese surma La Manche’i ületamisel tekkinud poliitiline kriis ägenes, kui Darmanin ütles, et Prantsusmaa on Suurbritannia kirjas pettunud, vahendab BBC News.

„Selle avalikustamine oli veelgi hullem,” ütles Darmanin.

Johnson pakkus oma kirjas Prantsusmaa presidendile Emmanuel Macronile viit sammu kolmapäevase tragöödia kordumise ärahoidmiseks.

„Me peame Briti peaministri avalikku kirja vastuvõetamatuks ja meie partnerite vahelistele aruteludele vastutöötavaks,” ütles Darmanin. „Selle tagajärjel ei ole Priti Patel enam kutsutud.”

Täispuhutava paadi uppumine kolmapäeval oli suurim selline õnnetus La Manche’i väinal. Elu kaotas 17 meest, seitse naist, kellest üks oli rase, ja kolm last.

Pühapäeval toimuvale kohtumisele Calais’s peaksid tulema Belgia, Hollandi, Saksamaa ja Euroopa Komisjoni esindajad.

Prantsusmaa valitsuse pahameel hakkas välja paistma mõni tund pärast Johnsoni kirja avaldamist sotsiaalmeedias. Valitsuse pressiesindaja Gabriel Attal ütles, et kiri oli „sisult nõrk ja täiesti kohatu” ning ei austa seda tööd, mida Prantsusmaa on La Manche’i rannikul ära teinud.

Oma kirjas Macronile pakkus Johnson viit sammu, mis tema arvates tuleks astuda:

* Ühispatrullid, et hoida ära uute paatide lahkumine Prantsusmaa randadelt

* arenenuma tehnoloogia nagu andurite ja radarite kasutamine

* vastastikused merepatrullid teineteise territoriaalvetes ja jälgimine õhust

* riikide ühise luurerakukese töö süvendamine

* viivitamatu töö kahepoolse tagasivõtukokkuleppe kallal Prantsusmaaga koos läbirääkimistega Suurbritannia-Euroopa Liidu tagasivõtukokkuleppe sõlmimiseks.

„Kokkuleppel Prantsusmaaga seda ohtlikku teed mööda La Manche’i ületavate migrantide tagasivõtmiseks oleks kohene ja märkimisväärne mõju,” kirjutas Johnson.

Suurbritannia transpordiminister Grant Shapps kaitses kirja, öeldes BBC-le, et sõbrad ja naabrid peavad koostööd tegema.

„Ükski riik ei saa sellega üksi hakkama. Ma loodan, et prantslased mõtlevad ümber. See on meie huvides. See on nende huvides. See on kindlasti nende inimeste huvides, keda smugeldatakse Ühendkuningriiki koos nende traagiliste stseenidega, mida me näeme – imimesed kaotavad oma elu,” ütles Shapps.

Prantsuse parlamendi liige Calais’st Pierre-Henri Dumont tõrjus brittide ühispatrullide idee kõrvale kui hullumeelse ja ütles, et see ei muudaks pikal rannajoonel midagi.