77-aastane Zeman lasti haiglast välja eile hommikul, aga kiirabi viis ta õhtul kesksõjaväehaiglasse (UVN) tagasi, sest ta oli Prahast läänes asuvas Lány residentsis positiivse koroonaproovi andnud, vahendab Reuters.

See tähendab, et Zeman ei saa Petr Fialat Tšehhi uueks peaministriks määrata, mis oli kavandatud tänaseks.

„Presidendi päevakava lükkub edasi, kuni kestab Covid-19 ravi,” teatas presidendiadministratsioon.

Zeman on saanud koroonaviiruse vastu kolm vaktsiinisüsti ja kohalik meedia tsiteeris anonüümseid allikaid, kelle sõnul ei olnud tal mingeid sümptomeid.

Uudisteportaal Seznamzpravy.cz tsiteeris UVN-i direktorit Miroslav Zavorali, kes on Zemani põhiline arst ja kes ütles, et presidendile tehti test pärast „riskantset” kontakti ühe Lány residentsi töötajaga.

Zeman viidi Zavorali sõnul haiglasse, et ravida teda monoklonaalsete antikehadega.

Zeman viidi algselt haiglasse 10. oktoobril kroonilise haiguse komplikatsioonide tõttu. Presidendiadministratsioon ei ole selle haiguse olemust täpsustanud, aga arstide sõnul on see maksahaigus.

Zeman viidi haiglasse päev pärast Tšehhi parlamendivalimisi kus senise peaministri Andrej Babiši juhitud Zemani liitlasi tabas kaotus paremtsentristlikule koalitsioonile.

Zeman oli alguses intensiivravil ja arstid ütlesid, et prognoos on ebakindel. Parlament valmistus juba arutama temalt presidendivolituste äravõtmist, aga mitme nädala pärast Zemani seisund paranes.

Zeman teatas, et austab valimistulemust ja nimetab paremtsentristide juhi Fiala peaministriks täna, millele pidi järgnema ülejäänud valitsuse ametisse nimetamine.

Zemani teise viieaastase ametiaja lõpuni on jäänud 15 kuud.