PPA peadirektori asetäitja piirivalve alal Egert Belitšev ütles Delfile, et PPA sai mõned nädalad tagasi info selle kohta, et Pihkva lennujaam soovib end avada rahvusvahelise lennuliiklusele.: "Nimelt taotles Pihkva lennujaam sarnaselt veel mitme Venemaa lennujaamaga luba rahvusvaheliste lendude teenindamiseks. Teenindada sooviti lende Valgevenesse, Türki ja Egiptusesse."

Belitšev lisas, et lennuliinidega seotud arenguid lähiriikides jälgitakse tähelepanelikult, et vajadusel muuta rändega seotud ohuhinnanguid. "Nagu öeldud, siis hetkel see täiendavat rändesurvet Eestile ei põhjusta.“

Belitšev viitas, et septembris teatas Venemaa veel mitme lennuliini taastamisest pärast COVIDi piiranguid ja mitmest väikesemast lennujaamast lubati taas lendamine puhkusepaikadesse Egiptuses ja Türgis: "Tõenäoliselt on ka Pihkva lennujaama eesmärk teenindada Venemaa turistidele mõeldud tšarterlende populaarsetesse sihtkohtadesse, kuid praeguseni pole Pihkvast selliseid lende veel toimunud."

Die Welt teatas täna, et on oma valdusse saanud "Euroopa Komisjoni konfidentsiaalse sisedokumendi".

Die Welt kirjutab, et dokumendis seisab: "Smugeldamismarsruutidele, mida kasutavad ebaseaduslikud migrandid EL-i pääsemiseks, võidakse lisada Vene lennuväli Eesti ja Läti piiri ääres. Pihkva lennuväli võib olla võimeline teenindama lende Valgevenest, Türgist ja Egiptusest". Sealt võivad migrandid siis püüda Baltikumi ja sellega Euroopa pinnale pääseda.

Migrantide sihtkoht on ka Soome

Selles on juttu isikutest, kes aitavad migrantidel Valgevenest Poola kaudu Saksamaale jõuda.

"Enamik teatatud juhtumitest puudutavad autojuhtide kinnipidamist, kes võimaldavad ebaseaduslikel migrantidel (peamiselt Süüriast, aga ka Afganistanist, Iraanist, Iraagist, Kuveidist ja Jeemenist) rendiautodega läbi Poola Saksamaale saada. Enamikul juhtudel olid autojuhid kolmandate riikide kodanikud (iraanlased, iraaklased, süürlased ja türklased), kes elavad Saksamaal," tsiteerib Die Welt dokumenti.

Kinni peetud inimsmugeldajate hulgas on dokumendi järgi aga olnud ka valgevenelasi, kellel on Poola Schengeni viisa, ja Hollandis elavaid süürlasi.

Euroopa Komisjoni dokumendi järgi on praegu Poola piiril olevate migrantide peamised sihtriigid Saksamaa ja Soome, teatab Die Welt.

Valgevene lennufirma Belavia transpordib koostöös Turkish Airlinesiga 47 lennuga nädalas migrante Istanbulist Minskisse, kusjuures igal lennul on 180 reisijat, kirjutab Die Welt.

"Dubai kaudu Minskisse lendavate Iraagi ja Süüria kodanike arv kasvab. Fly Dubai lendab Dubaist Minskisse igapäevaselt." Juttu on Die Welti teatel ka ühest Süüria lennufirmast: "Süüria eralennufirma Cham Wing Airlines teeb lisaks ilmselt tšarterlende Damaskusest Minskisse."