„Piiritsoonis näeme me kolme suuremat gruppi: kahte 20-inimeselist ja üht umbes 40-inimeselist. Võimalik, et kuskilt läheneb see tuhat, aga seni ei koondu inimesed ühte kohta, sellist informatsiooni meil ei ole,” ütles Kaščiūnas täna ajakirjanikele, vahendab Leedu Delfi.

Ühe grupi juures on Kaščiūnase sõnul Valgevene jõustruktuuride esindajad.

„Nad püüavad luua olukorra, kus inimesed on lõksus. See tähendab, et telklaagri ilmumise võimalust meie piiri äärde tuleb hinnata täiesti reaalseks ja selleks valmistutakse,” ütles Kaščiūnas.

Kaščiūnas rõhutas, et migrantide tagasisaatmise poliitikast loobumist ei arutata, aga piiril lõksus olevatele migrantidele hakatakse abi andma.

Sõltumatu Brüsseli uudisteportaal EUobserver teatas eile, et Euroopa Komisjon hakkab ilmselt nõudma, et Poola, Leedu ja Läti teeksid muudatusi hiljuti vastu võetud seadustesse, mis lubavad migrandid Valgevenesse tagasi saata. Kaščiūnas tõrjus aga sellise võimaluse kõrvale.

„Kui Brüssel, volinikud otsustavad pakkuda mingeid muudatusi, las lendavad ise lennukitega kohale, võtavad Valgevenest kõik migrandid ja lendavad nendega Brüsselisse. Leedu jätkab migrantide tagasisaatmist, siin ei ole mingit küsimust,” lausus Kaščiūnas.

Kaščiūnas lisas, et seaduste muutmiseks peab Euroopa Komisjon pakkuma kindlat lahendust – migrantide saatmist Valgevenest otse nende päritoluriikidesse.