Alates tänasest hommikupoolikust, mil avalikustusid videomaterjalid Poola piirile lähenevast migrandihordist, on olukord Poola-Valgevene piiril eskaleerunud aina selgemalt konflikti suunas.

Poola siseminister Maciej Wąsik märkis täna Twitteris, et Kuznica piiriületuspunktis on käimas lahingtegevus.

"Hetkel käib Kuźnice lähedal regulaarne lahing [tõlkides võib kasutada ka varianti "tavaline lahing" - toim.]. Piirivalve, politsei ja Poola armee kaitsevad meie piiri Lukašenka poolt inspireeritud ja ettevalmistatud migrantide rünnaku eest," märkis minister sotsiaalmeedias.

Esimene teade kontaktist migrantide ja Poola piirivalve vahel leidis aset täna, kohaliku aja järgi kell 13, mil sealsed piirivalveteenistujad takistasid migrantide katset tungida Kuznica piiripunktist Poola riigi territooriumile. Tol hetkel suudeti olukord kontrolli alla saada.

Alates sellest intsidendist on migrandid üritanud Kuźnica piirkonnas edaspidigi pidevalt piiri ületada.

Lahingtegevuse all peetakse ilmselt silmas seda, et migrandid on pidevalt piiritara ründamas ja seda lõhkumas. Poola piirivalve vastab neile, piserdades gaasi laiali.

Poolakad: NATO ja EL toetavad meie tegevust
Poola salateenistuse pressiesindaja märkis avalikkusele suunatud teates, et praegune olukord Valgevene-Poola piiril on tingitud Valgevene tahtlikust pingete eskalatsioonist. 

"Meie piirialal on suured migrantide rühmad, mida kontrollivad täielikult Valgevene julgeolekuteenistused ja armee. Just algas migrantide koordineeritud katse tungida massiliselt Poola Vabariigi territooriumile, mida Valgevene kasutas hübriidrünnakuteks Poola vastu. Need teod on Lukašenka poolt Poolale, Leedule ja Lätile valitud kättemaksu tagajärg." 

Poolakad on kindlad, et Lukašenka püüab kunstliku rändekoridori loomise ja migrante ekspluateerides destabiliseerida Poolat, Leedut ja Lätit ning sundida Euroopa Liitu tühistama Minski režiimile kehtestatud sanktsioone.  Samuti soovib Poola siseministeeriumi silmis Lukašenka sundida EL-i loobuma Valgevene demokraatliku opositsiooni toetamisest.

"Kriis Valgevene-Poola piiril on poliitilist laadi ja selle tekitasid Valgevene riigistruktuurid Poola vastu. Sarnaseid vaenulikke tegusid tehakse ka Leedu ja Läti vastu," märgiti salateenistuse sõnavõtus.
Poolakate sõnutsi täiendavad Lukašenka Poola piiri destabiliseerimisele suunatud tegevust ka infosõja meetodid: viiakse läbi valeinformatsioonikampaaniaid ja kasutatakse emotsionaalset väljapressimist.

"Oleme pidevas kontaktis oma partneritega – nii NATOs kui ka EL-is. Meie liitlased on korduvalt väljendanud oma toetust Poola tegevusele, mille eesmärk on kindlustada oma piiri," sõnati lõpetuseks.