Täna andsid Itaalia võimud laevale loa siseneda Sitsiilia saare lääneosas asuvasse Trapani linna sadamasse, vahendab dpa. Pärastlõunal laev sildus.

"Tunneme kergendust ja oleme rõõmsad, et neil inimestel saab Itaalias turvaline olema," sõnas Saksa päästeorganisatsioon Sea-Eye juht Gorden Isler.

Baieri liidumaal oma tegevust koordineeriv Sea-Eye andis teada, et päästis viimaste päevadega Vahemerelt üle 800 põgeniku seitsme päästemissiooni käigus. Põgenike seas on üle 200 lapse ja viis rasedat naist. Organisatsiooni sõnul päästeti ligi pooled põgenikest puidust paadilt, mis oli hakanud lekkima.

Organisatsiooni vabatahtlike seas on kergendustunne, kuid samuti pahameel, et laev pidi merel mitu päeva ootama, enne kui neile luba silduda anti. Isler süüdistas saareriik Maltat mitteabistamises ja sõnas, et Malta ei vastanud nädala jooksul saadetud abikutsungitele. Ta sõnas, et Euroopa Liidul tuleb liikmesriikidele sõnad peale lugeda, et need tulevikus abikutsungitele vastaksid.

Lisaks Sea-Eye 4-le tegutses samal perioodil Vahemerel ka Euroopa abiorganisatsiooni SOS Mediterranee päästelaev Ocean Viking. Neil õnnestus Itaalia, Malta ja Põhja-Aafrika vahelistest vetest päästa üle 300 põgeniku.

Jätkuv põgenikevool Malta ja Itaalia suunal tuleb peamiselt Aafrikast. Paljud julgevad Liibüast ja Tuneesiast ette võtta riskantse teekonna lootuses leida paremat elu Euroopas.