Teadlased on hoiatanud, et inimkonnal on käest libisemas võimalus hoida kliimasoojenemine sel sajandil alla kriitilise 1,5°C. Just 1,5°C eesmärk sõnastati ka Pariisi kliimaleppega 2015. aastal. Laupäeval ja pühapäeval Roomas väldanud G20 kõnelused selles plaanis palju uut ei toonud, vahendab Reuters.

"See oli G20 võimalus võtta vastutus suurimate emiteerijatena, kuid me näeme konkreetsete kiirete sammude asemel poolikuid lahendusi," kommenteeris jätkusuutliku arengu programmi Global Citizen asepresident Friederike Roder.

Milles kokku lepiti?

Reuters vahendab, et lepingus sõnastati 1,5°C eesmärk järgmiselt: "1,5°C eesmärgi käeulatuses hoidmine nõuab kõikide riikide ühist, mõtestatud ja efektiivset pingutust." Paljude kriitikute hambusse on jäänud fraas "käeulatuses hoidmine", justkui oleks eesmärgi täitmise osas juba alla antud.

Sama uduse sõnastusega paistavad silma ka teised teemapunktid: kliimaneutraalsus loodetakse nüüd saavutada "sajandi keskpaigaks", kui varem oli eesmärk sõnastatud 2050. aastaks. Hiina märkis oma kuupäevaks 2060., samas kui India ja Venemaa ei ole tähtaega avalikustanudki.

Lõpetuseks lubati lõpetada teiste riikide söeenergia finantseerimine selle aasta lõpuks, paljuloodetud tähtaega söeenergia kasutamise lõpetamiseks aga ei tulnud - "as soon as possible," (nii vara, kui võimalik - A.A) sõnas lepe.