Colombia president Iván Duque võrdles Otoniel vahistamist Pablo Escobari tabamisega. „See on selle sajandi suurim hoop meie riigi uimastikaubandusele,” lausus ta videokõnes. „See löök on võrreldav ainult Pablo Escobari kukutamisega 1990ndatel,” lisas president.

50-aastane Otoniel tabati Panama piiri lähedal asuvast Antioquia provintsist. Ligi kümme aastat võimudel sihikul olnud narkoparun vahistati sõjaväe, politsei ning õhuväe ühisoperatsiooni käigus, vahendab Reuters. Kuigi üksikasjad on veel selgumas, kinnitas president, et operatsiooni käigus hukkus üks politseinik.

Viimastel aastatel on Otonieli tabamiseks korraldatud suuroperatsioone, mis on kaasanud tuhandeid politsei ohvitsere ja sõjaväelasi. Colombia valitsus pakkus Otonieli asukoha eest 800 000 dollari suurust vaevatasu, Ameerika Ühendriigid määrasid narkoparuni pearahaks aga koguni 5 miljonit dollarit.

Otoniel tõusis Usuga klanni juhiks ligi kümme aastat tagasi, kui haarangu käigus hukkus nende liider - Otonieli vend. Colombia julgeolekujõud on nimetanud jõuku riigi kõige võimsamaks kuritegelikuks organisatsiooniks. Rahvusvaheliste sidemetega jõuk tegeleb nii narko- kui ka inimkaubandusega, illegaalse kullakaevandamise ja väljapressimistega. Klanni suuruseks on hinnanguliselt 1800 relvastatud liiget.