Asja võttis üles Taryn Joy Marchi, kes vigastas 2015. aastal Briti Columbia provintsis üle hange ronides jalga. Nüüd vaatatakse tema miljoni Kanada dollari (ligi 700 000 euro) suurune kahjunõue uuel kohtuprotsessil üle, vahendab BBC News.

Ülemkohtu otsus võib aga kaasa tuua libeduse tõttu kukkunute kohtuprotsesside laviini üle Kanada.

Omavalitsusi ei saa vastutusele võtta poliitiliste otsuste eest, aga ülemkohus otsustas, et lumetõrje on tegevusalane küsimus, mitte poliitiline.

Juhtum pälvis laialdast tähelepanu ning protsessi sekkusid Toronto ja Abbotsfordi linnad ja Alberta, Briti Columbia ja Ontario provintside peaprokurörid.

Kanada omavalitsused kulutavad igal aastal lumekoristusele sadu miljoneid dollareid.

Marchi püüdis kohtusse kaevata Nelsoni linna pärast seda, kui oli vigastanud jalga pärast auto parkimist üle lumehange kõnniteele ronida püüdes.

Esimene kohtunik ütles, et Marchi oli ise oma õnnetuse tekitaja ja mõistis riske, kui lumehange otsa ronis. Kohus leidis, et lumekoristus on linna poliitiline tuumikküsimus ja seega vastutusele võtmise suhtes immuunne.

Ülemkohus leidis aga, et otsus on liiga lai – kuigi otsust lund koristada võib pidada üldiseks munitsipaalpoliitikaks, otsustas ülemkohus, et linna otsus selle kohta, kust lund koristada ja kust mitte, ei ole seda.

„Koristades lume parkimiskohtadelt Baker Streetil, kutsus linn kodanikke neid kasutama, et pääseda ligi tänavaäärsetele äridele,” öeldakse otsuses. „Hageja püüdis just seda teha, kui kukkus lumehange otsas, mille linn oli lumekoristuse käigus tekitanud.”