Seaduse järgi võivad erakorralises olukorras koroonapatsientidega töötada igasuguse erialaga arstid ja tudengid vanemate spetsialistide järelevalve all. Mobilisatsioonitaotluse väljatöötamisel teeb tervishoiuministeerium koostööd kaitseministeeriumiga, teatas tervishoiuministeeriumi esindaja Sanita Janka, vahendab Läti Delfi.

Sealjuures tuleb lahendada mõned juriidilised küsimused. Näiteks kutsuvad arstid üles vigade dekriminaliseerimisele. Näiteks kui kirurg ravib koroonapatsiente, ei tööta ta oma erialal ja võib tekkida vigu.

Erahaiglad ei ole mobiliseerimisest vaimustuses. Juba praegu tuleb neil enda kanda võtta plaanilisi teenuseid, mis riiklikes haiglates on koroonapatsientide uputuse tõttu ära jäetud, ning vaktsineerida ja teste teha.

Otsitakse ka ruume ajutise haigla jaoks. Üks variante on endine lastehaigla Riias. See on ehitatud laste nakkushaiglaks, mistõttu on seda suhteliselt lihtne kohandada ja 200 voodiga varustada.

Hoone kavatsetakse anda Riia idahaigla kasutada. Selle juhatuse liige Haralds Plaudis on meelestatud pessimistlikult: haiglal ei ole ajutise haigla mehitamiseks personali.

„Arste, õdesid ega sanitare, et me saaksime need 200 voodit üles panna, meil ei ole. Inimesed pannakse haiglasse, et neid ravitaks, mitte lihtsalt lamamiseks,” ütles Plaudis.

Jaga
Kommentaarid