Vähene vaktsineeritus, koroonapatsientidest pungil haiglad ja nakatunute hüppeline kasv viisid Läti esmaspäeva esimesest minutist algava eriolukorrani, teatas ERR. Läti terviseminister arutas Euroopa Komisjoni tervishoiuvolinikuga abivõimalusi teistest riikidest. Kaalutakse moodulhaigla püstitamist Riiga.

Praegu on Lätis koroonaviirusega haiglas üle 700 patsiendi, enamik neist vaktsineerimata ja üle 80 raskes seisus. Koroonaosakondades on vaid mõned vabad kohad ja prognoos on kriisiaja tumedaim – kui praegu annab positiivse proovi 1300 kuni 1800 inimest päevas, siis kuu lõpul võib juhtumeid olla juba 3400. Mõni öö tagasi ootasid patsientidega kiirabiautod tänavail, et mõneski haiglas vabaneks koht.

"Oleme jõudmas olukorda, kus peame ütlema, et osale patsientidest pole meil võimalik arstiabi anda," ütles Läti arstide liidu juhatuse liige Karlis Racenis.

Et Lätis ei saanud eelmiste lainete ajal plaanilist ravi, on praegu haiglais palju neid, kes pole küll koroonas, kuid on hädavajalikku keerulist operatsiooni oodanud väga kaua.