Sel nädalavahetusel on Riia mitme kaubanduskeskuse vaktsineerimispunktide vaktsineerimissabad harjumatult pikad. Näiteks Alfa kaubanduskeskuses seisis sabas vähemalt sadakond inimest, vahendas Läti Delfi.

Ka Läti vaktsineerimise infotelefoni vastu on huvi kasvanud. Riikliku vaktsineerimistelefoni esindaja Inga Vasiljeva sõnas, et reedel ning laupäeval tuli võrreldes eelmise nädalaga rohkem kui poole võrra enam kõnesid huvilistelt, kes uurivad, kust saada vaktsiini.

Lätlaste seni leige vaktsiinihuvi pöördus ümber kui sel nädalal teatas riigi valitsus uuest eriolukorrast ning karmimatest piirangutest neile, kes pole vaktsineeritud. Näiteks teatas valitsus, et kõik need, kes töötavad riigi heaks peavad olema vaktsineeritud. Samuti saavad tudengid osaleda kõrghariduses ainult vaktsineerimis- või läbipõdemistõendi alusel.

Pealinlaste sõnul on nende huvi vaktsineerimise vastu kasvanud pärast seda kui viimasel kahe nädala jooksul on koroona tõttu Lätis surnud rekordarv inimesi. Väike hulk inimesi tunnistas ka, et nende vaktsineerimine on seotud hirmuga kaotada muidu oma töökoht.

Lätis 11. oktoobrist 11. jaanuarini väljakuulutatud eriolukord piirab ka vaktsineerimata inimeste ligipääsu erinevatele teenustele. Näiteks ei tohi ilma vaktsineerimistõendita koguneda protestidele, kus osaleb enam kui 10 inimest siseruumides või 20 õues. Toitlustusasutustesse on oodatud inimesed vaid vaktsineerimistõendi alusel. Vaktsineerimata inimestele jääb õigus osaleda religioossetel teenistustel ning tellida toitu restoranidest kaasa. Need, kes restorani pääsevad, ei tohi istuda koos rohkem kui neljakesi.

Suurtele spordi- või kultuuriüritustele on oodatud samuti vaid vaktsineerimis- või läbipõdemistõendiga inimesed. Sündmustel ei tohi olla rohkem kui 500 inimest ning kõik pealtvaatajad peavad kandma FFP2 respiraatoreid.

Kehtivuse kaotab enamuses kohtades negatiivse testi ettenäitamine. Siiski jääb see võimalus alles koolides-lasteaedades.

Piiratakse ka kaubanduskeskuste lahtiolekuaegu. Nädalavahetuseti on suletud mitte hädavajalikud kauplused, näiteks rõiva- või spordipoed. Nädalavahetusel või riigipühadel võivad olla avatud toidukauplused, apteegid, loomapoed, optikaärid, pressikioskid, esmatarbekauplused ning telekommunikatsiooniäride esindused, et vajadusel saaks inimesed tasuda oma arvete eest.

Euroopa Haiguste ja Nakkuste Tõrje Keskuse (ECDC) andmetel on Läti koroonaolukord Eestiga sarnane. Lätis on nakatumismäär 100 000 elaniku kohta madalam kui Eestis (581/100 000 vs 659 (100 000), kuid ka vaktsineerituid on vähem, mis on teinud viiruse ohtlikumaks. Lätis on vähemalt ühe doosi saanud 55,7% inimestest, Eestis 67,2%. Lätis on registreeritud kahe nädala jooksul rekordarv koroonasurmasid.