Hiina lennukid on pärast eilset tunginud Taiwani õhukaitsetsooni juba neli päeva järjest. Kokku on tsooni sisenenud ligi 150 lennukit, vahendab BBC News.

Mõnede analüütikute sõnul võib seda pidada hoiatuseks Taiwani presidendile enne saareriigi rahvuspüha.

Peking peab Taiwanit oma lahkulöönud provintsiks, demokraatlik Taiwan aga ennast suveräänseks riigiks.

Taiwan on teatanud juba üle aasta Hiina õhujõudude korduvatest lendudest oma piiride lähedal.

Hiinlaste viimasel missioonil osalesid 34 hävitajat J-16 ja 12 tuumarelva kandmiseks võimelist pommitajat H-6, mis kõik lendasid Taiwani valitsuse avaldatud kaardi järgi piirkonnas Taiwani kontrollitud Pratase saarte lähedal.

Veel nelja Hiina hävitajat märgati eile õhtul, mis tähendab kokku 56 lennukit ühe päeva jooksul.

Taiwani peamine Hiina-poliitikaga tegelev organ Mandri Asjade Nõukogu süüdistas Pekingit Taiwani väina rahu ja stabiilsuse status quo tõsises kahjustamises.

„Me nõuame, et Pekingi võimud lõpetaksid viivitamatult oma mitterahumeelse ja vastutustundetu provokatiivse tegevuse,” ütles nõukogu esindaja Chiu Chui-cheng.

Vastuseks süüdistas Hiina Washingtoni provokaator olemises ning hoiatas Taiwanit iseseisvuse toetamise eest.

Analüütikud on varem hoiatanud, et Peking muutub üha murelikumaks selle üle, et Taiwani valitsus liigub iseseisvuse ametliku väljakuulutamise suunas, ning tahab hoiatada Taiwani presidenti Tsai Ing-weni sammude astumise eest selles suunas.

Tsai on aga korduvalt öelnud, et Taiwan on juba iseseisev riik, mis muudab iseseisvuse ametliku väljakuulutamise tarbetuks.