Julm võitlus puhkes vanglas teisipäeval ja eile teatasid võimud, et vangla on taas nende kontrolli all. Kohaliku aja järgi täna varahommikul oli naabrite sõnul aga kuulda plahvatusi ja tulistamist, vahendab BBC News.

Veidi hiljem teatas politsei, et saadab vanglasse 400 töötajat, et säilitada korda.

Ecuadori politsei avaldas Twitteris video, milles on näha politseinike liikumine vanglakompleksi.

Tapatalgud said alguse teisipäeval, kui ühe tiiva vangid roomasid läbi augu teise tiiba, kus ründasid rivaalitseva jõugu liikmeid.

Vähemalt kuuel vangil lõigati pea maha ning teisi tapeti tulistades ja granaatidega.

Politseil õnnestus päästa kuus lõksu jäänud kokka ja vaid kaks politseinikku sai viga.

Ecuadori vanglateenistuse juht Bolívar Garzón teatas, et politsei sisenes vanglasse kohaliku aja järgi teisipäeval kell 14 ja leidis 24 surnukeha.

Garzóni sõnul toimus ööl vastu eilset taas tulistamine ning kui politsei kõik vanglatiivad läbi käis, leiti veel hulgaliselt laipu ja hukkunute arv kasvas 116-ni.

Kohaliku aja järgi täna hommikul saadeti Litorali vanglasse 400 politseinikku, sest teatati taas tulistamisest ja plahvatustest.

Et vaid kaks politseinikku on viga saanud, aga üle saja vangi surnud, viitab selgelt sellele, et tegemist on vangide vahelise sõjaga, mitte vanglamässuga võimude vastu.

Kohalik meedia teatas, et tapatööks võidi käsk anda väljastpoolt, mis annab tunnistust Ecuadoris praegu käimas olevast Mehhiko narkokartellide vahelisest võimuvõitlusest.

Litorali vanglas on vange, kes kuuluvad Ecuadori jõuku nimega Los Choneros, mis arvatakse olevat seotud Mehhiko võimsa Sinaloa kartelliga.

Ecuadori jõukudega üritab aga liite sõlmida ka teine Mehhiko kartell, Jalisco Uus Põlvkond. Eesmärk on võtta kontroll narkoveokoridoride üle, mis kulgevad Ecuadorist Kesk-Ameerikasse. Ecuador on naaberriikide Peruu ja Colombia kokaiini transiitmaa.

Peade mahalõikamine ja julm vägivald on Mehhiko kartellide käekiri.