Siseminister Elena Tonnini kutsus parlamenti referendumi tulemust seaduseks vormistama, vahendab BBC News.

See nõuab 1865. aastast pärit seaduse muutmist. Selle seaduse tõttu on San Marino üks viimastest kohtadest Euroopas, kus abort on täielikult keelatud.

Referendumi osalusprotsent oli 44.

Valijate heaks kiidetud eelnõu lubaks naistel raseduse vabatahtlikult katkestada kuni 12 nädalat pärast rasestumist. Pärast seda oleks abort lubatud ainult siis, kui ema tervis on ohus või kui loote väärarengud võivad põhjustada füüsilist või psühholoogilist kahju.

Praeguste reeglite järgi võidakse naised kuni kolmeks aastaks vangi panna, kui nad aborti teevad. Protseduuri läbi viiv arst võidakse vangistada kuni kuueks aastaks.

Siiski ei ole kedagi kunagi süüdi mõistetud. Tavaliselt teevad sanmarinolannad aborti Itaalias, kus see on olnud lubatud alates 1978. aastast. Itaalia arstidel on aga õigus abordi tegemisest keelduda.

San Marino naiste liidu (UDS) algatatud referendumist oli õigus osa võtta enam kui 35 000 inimesel, kellest kolmandik elab välismaal.

Abordi lubamise vastu võitles San Marino Kristlik-Demokraatlik Partei, millel on tugevad sidemed katoliku kirikuga ja mis on valitsenud riiki ligi 20 aastat.