Hiina vabastas kaks spioneerimissüüdistustega vahi all olnud kanadalast, kes lendasid pärast seda kodumaale, teatas eile Kanada peaminister Justin Trudeau. Veidi varem oli USA justiitsministeerium jõudnud Hiina tehnoloogiaettevõtte Huawei tippjuhiga tollele esitatud süüdistuste osas kokkuleppele.

Hiina, Kanada ja USA kolmepoolne kokkulepe lõpetas juriidilise ja geopoliitilise vaidluse, mis oli viimasel kolmel aastal riikide omavahelisi suhteid halvendanud, kirjutab uudiseagentuur AFP. Hiina ja Kanada said kinnipeetud kodanikud tagasi koju tuua, USA aga lõpetas Hiina ettevõtte tippjuhi suhtes kriminaalasja.

Sündmused hakkasid lahti rulluma reede pärastlõunal, mil Huawei finantsjuht ja firma asutaja tütar Meng Wanzhou jõudis USA süüdistajatega kokkuleppele ja sai koheselt tagasi Hiinasse lennata.
Meng Wanzhou eile Vancouveri lennujaamas.

Naine võttis omaks, et vastutab ettevõtte Iraaniga tehtud äritehingute puhul valeandmete esitamise eest. Huawei teatas, et kavatseb end kaitsta süüdistuste eest, nagu oleks ettevõte rikkunud USA sanktsioone.

Loetud tunnid pärast seda, kui Mengi lennuk asus Kanadast Hiina poole teele, paljastas Kanada peaminister Trudeau, et kanadalased Michael Kovrig ja Michael Spavor on samuti kodutee. Mehed võeti Hiinas 2018. aastal vahetult pärast seda vahi alla, kui Kanada oli USA palvel arreteerinud Mengi. Paljud riigid nimetasid toonast Pekingi käitumist „pantvangipoliitikaks".

„Need kaks meest on pidanud läbi elama uskumatult keerulise katsumuse. Viimase tuhande päeva jooksul on nad üles näidanud uskumatut visadust, jõudu ja heasoovlikkust," sõnas Trudeau.