Pariis on teatanud, et sai AUKUS-e kokkuleppest teada vaid tunde enne selle avalikustamist, vahendab BBC News.

USA ja Prantsusmaa presidendid Joe Biden ja Emmanuel Macron tegid ühisavalduse, milles öeldakse, et selles olukorras oleks olnud kasu avatud konsultatsioonidest liitlaste vahel.

Biden ja Macron vestlesid eile telefoni teel pool tundi.

AUKUS-e kokkulepet nähakse vastukaaluna Hiina mõjule vaidlusalusel Lõuna-Hiina merel. Analüütikud on nimetanud seda ilmselt kõige olulisemaks julgeolekukokkuleppeks kolme riigi vahel pärast Teist maailmasõda. Austraalia saab kokkuleppe raames omale tuumaallveelaevad, Prantsusmaalt oleks ostetud diiselelektrilisi aluseid.

Prantsusmaad vihastas aga kokkulepe tõsiselt. Prantsusmaa välisminister Jean-Yves Le Drian nimetas seda noalöögiks selga. Macron andis isegi korralduse Prantsusmaa suursaadikute tagasikutsumiseks Washingtonist ja Canberrast.

Prantsusmaa suursaadik Washingtonis naaseb nüüd siiski tööpostile. Canberra saadikust juttu ei olnud.

Biden kinnitas Prantsusmaa ja Euroopa osalemise tähtsust Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas. Avalduses rõhutati ka Euroopa tugevama kaitse tähtsust, mis on Macroni jaoks oluline projekt.

USA ja Prantsusmaa välisministrid Antony Blinken ja Jean-Yves Le Drian peaksid kohtuma täna ÜRO peaassambleel New Yorgis.