Hääli endiselt loetakse, aga Trudeau moodustab ilmselt uue vähemusvalitsuse. Parlamendis enamuse saamiseks on vaja 170 kohta. Parlamendi eelmises koosseisus oli liberaalidel 155 kohta 388-st, vahendab CNN.

„Te saadate meid tagasi tööle selge mandaadiga viia Kanada sellest pandeemiast läbi helgematesse päevadesse eespool. Mu sõbrad, see on just see, mida me oleme valmis tegema,” ütles Trudeau Montréalis oma toetajatele. „Me oleme täna näinud, et miljonid kanadalased valisid progressiivse plaani. Mõned on rääkinud lõhest, aga see ei ole see, mida mina näen. See ei ole see, mida ma olen neil viimastel nädalatel üle maa näinud.”

Trudeau kuulutas ennetähtaegsed valimised välja augusti keskel vaevalt kaks aastat pärast oma eelmise vähemusvalitsuse moodustamist, lootes lõigata kasu rahva suhtelisest rahulolust tema pandeemiaaegse tegutsemisega. Trudeau ja liberaalide populaarsus küsitlustes pööras aga seejärel langusesse ja konservatiivid võitlesid end viigiseisu.

Valimiste peateemad olid koroonaviirus, kliimamuutus, eluasemekulud ja relvakontroll. Üks probleeme oli Trudeau jaoks see, et vähesed kanadalased pidasid neid valimisi vajalikeks. Paljusid valijaid nende korraldamine hoopis pahandas.

O’Toole püüdis kasu lõigata kujutelmast, et endise peaministri poeg Trudeau on klassikaline liberaalse poliitilise eliidi esindaja, kes on rohkem huvitatud oma poliitilisest ambitsioonist kui riigi juhtimisest.

„Iga kanadalane on oma elus kohanud üht Justin Trudeaud – privilegeeritud, oma õigust nõudvat ja alati esikohale tükkivat. Ta tükkis esikohale, kui kuulutas välja need kallid ja ebavajalikud valimised keset pandeemiat. See ei ole juhtimine, see on huvi enese vastu. Ja Justin Trudeau on seda läbi ja lõhki,” ütles O’Toole kampaaniaüritusel.

„Ma kavatsen lasta tal ja tema käsilastel ja vaktsiinivastaste liikumisel ja relvalobil ja abordivastasel rahval jätkata minu ründamist, olgu peale. Ma jään keskendunuks kanadalastele,” vastas Trudeau.

Kuigi kandidaadid on püüdnud asjadest sisuliselt rääkida, on ka Kanadas suure naabri USA eeskujul tekkimas suur lõhe valijate hulgas sellistes küsimustes nagu abordiõigused, relvakontroll ja kliimamuutus.

Samuti on ka Kanadas väike, aga vihane vaktsiini- ja maskivastaste liikumine.

Valimistel osales kuus üleriiklikku erakonda. Kui vaid Trudeau ja O’Toole on võimelised valitsust moodustama, siis Uue Demokraatliku Partei juht Jagmeet Singh võib taas olla võimu tasakaalu hoidja parlamendis.