Selle vältimiseks olevat kindral muu hulgas helistanud salaja kahel korral Hiina kindralile, et kinnitada talle USA rahumeelseid kavatsusi. Samuti tegi Milley alluvatele ülesandeks presidenti pidurdada, kui too peaks proovima anda käsku tuumalöögi andmiseks, kirjutavad ajakirjanikud Bob Woodward ja Robert Costa. Vabariiklaste arvamusliidrid eesotsas Trumpiga süüdistavad kindralit reetmises.

Raamat “Peril” (“Oht”) ilmub 21. septembril ja sellest on avaldatud esimesed väljavõtted CNN-is ja Washington Postis. Kui Trump keeldus novembris valimiskaotust tunnistamast, hoiatas CIA juht Gina Haspel autorite sõnul Milleyt, et ees võib seista parempoolne riigipööre. “Kogu see värk on hullus, ta käitub nagu jonnihoos kuueaastane,” olevat Haspel öelnud. “Olukord on väga ohtlik. Kas me hakkame tema ego rahuldamiseks lahmima?” Ka välisminister Mike Pompeo olevat tunnistanud Milleyle oma muret Trumpi meeleolude pärast. Raamatu järgi kinnitas Milley välisministrile omakorda, et tema ainus eesmärk on tagada võimu rahumeelne üleandmine.

Pärast 6. jaanuaril toimunud Kapitooliumi ründamist olevat Milley lõplikult taibanud, et Trumpi on võimatu kontrollida või usaldada. “Ta uskus, et tema kui kõrgema ohvitseri ülesanne on mõelda mõeldamatut ja võtta kõik võimalikud ettevaatusabinõud,” kirjutavad autorid. Kindral teavitas Pentagoni sõjalise kontrolli keskuse ohvitsere, et ühtegi tuumarelvi puudutavat käsku ei tohi ilma tema nõusolekuta täita.

Samuti olevat ta kahel korral helistanud oma Hiina ametikaaslasele Li Zuochengile, kinnitades talle USA valitsuse stabiilsust. Esimest korda helistanud Milley Hiinasse 30. oktoobril ja seejärel 8. jaanuaril pärast Kapitooliumi ründamist. “Tahan teile kinnitada, et USA valitsus on stabiilne ja kõik saab olema okei,” rahustas Milley esimeses kõnes. “Me ei hakka teid ründama ega korraldama teie vastu mingeid kineetilisi operatsioone.” Muu hulgas lükati USA rahumeelsuse näitamiseks edasi Lõuna-Aasias plaanitud sõjalised õppused. Autorid tõdevad, et Milley käitumine võib mõnel hinnangul kvalifitseeruda võimuületamiseks, sest riigi relvajõud alluvad presidendile.

Trump esines teisipäeva õhtul telekanalis Newsmax ja nimetas Milley tegevust riigireetmiseks. “Ma eeldan, et ta antakse kohtu alla REETMISE eest, kuna ta suhtles presidendi selja taga oma Hiina ametivennaga ja ütles Hiinale, et teavitaks neid rünnakust ette,” lisas ta hiljem kirjalikus avalduses. Milley tegevust nimetasid reetmiseks ka teised vabariiklaste arvamusliidrid nagu Sean Hannity, Charlie Kirk ja senaatorikandidaat Josh Mandel, lisab Daily Beast.