Venemaal alustasid Siberi vangla kinnipeetavad massilist näljastreiki, et avaldada protesti kahe vangi surma ja asutuses väidetavalt laialt levinud piinamistaktika vastu.

Kaks Irkutski oblasti karistussüsteemiga lähedalt seotud allikat kinnitasid Raadio Vaba Euroopale, et 2. parandusliku koloonia (IK-2) vangid läksid näljastreigile. Kinnipeetavate sõnul peksavad vangivalvurid neid regulaarselt.

Raadio Vaba Euroopa käsutuses on Venemaa föderaalse karistuste täideviimise teenistuse (FSIN) aruanne prokuratuurile, mis kinnitab, et nii 7. kui ka 9. septembril suri kinnipeetav, ka registreeriti vanglas möödunud nädalal vähemalt kümme juhtumit, mil valvurid kasutasid vangide vastu jõudu.

Inimõigusühenduse gulagu.net juht Vladimir Osetškin sõnas RFE/RL-le, et nende kätte jõudsid IK-2 siseraportid. Dokumentide järgi kästakse kinnipeetavatel end seal tihti alasti võtta, neid pekstakse ja alandatakse, pannakse käeraudadesse ning lohistatakse mööda põrandat.

„Vangid avaldavad praegu meelt pideva kiusamise ja piinamise vastu," kinnitas Osetšin.

Vene vanglates on vangide protestid tavalised, tihti avaldavad kinnipeetud meelt valvurite jõhkruse või õiguste rikkumise üle.