Möödunud aastal puhkenud suurte tänavameeleavalduste üks juhte Maria Kalesnikava mõisteti täna 11 aastaks vangi, teatas riiklik uudisteagentuur Belta. Sama kinnitas Valgevene opositsioon.

39-aastane Kalesnikava võeti siis kinni, kui ta rebis Ukraina piiril septembris oma passi puruks, et Valgevene julgeolekujõud ei saaks teda riigist välja saata, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

Kalesnikavale ja teisele tuntud opositsionääride Maksim Znakile esitati süüdistus äärmusluses ja ebaseaduslikus võimuhaaramise katses. Mõlemad eitasid rikkumisi ja Kalesnikava nimetas süüdistusi absurdseks. Znak mõisteti 10 aastaks vangi.

Propagandakanal Sputnik Belarus näitas mõlemaid kohtuotsuse väljakuulutamise eel klaasitud seintega puuris. Kalesnikava tõstis kaamerat nähes käes üles ja naeratas.

„Maria ja Maksim on valgevenelaste kangelased. Režiim tahab neid näidata kurnatuna ja mahasurutuna, aga vaatake - nad naeratavad ja tantsivad," kirjutas Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja Twitteris. „Nad teavad, et vabastame nad sellest 11-st aastast palju varem."

Möödunud kuul alanud kohtuprotsess toimus julgeolekukaalutlustel suletud uste taga. Juhtumi üksikasju, uurijaid ega tunnistajate isikuid ei avalikustatud.