Kalle Grünthal (EKRE) avaldas enne presidendivalimiste häälte lugemist protesti näol muret asjaolu üle, kas Marika Tuus-Lauli (Keskerakond) jaoks - kel tuli vigastatud jala tõttu anda oma hääl parlamendihoovis - oli protseduur ikka piisavalt privaatne. Riigikogu esimees Jüri Ratas andis talle oma protesti kirjalikuks menetlemiseks pool tundi.

Grünthal kasutas oma mure nii-öelda tagapõhjana kaamerasalvestist Marika Tuus-Lauli hääletamisprotsessist. Kuidas suhtub Grünthali tegevusse ja teemapüstitusse Tuus-Laul ise?

"Grünthal lihtsalt otsib tähelepanu. Protsess oli täiesti seaduslik," andis poliitik parlamendihoone hoovis hääletamisele hinnangu. "Kõik olid hääletamise hetkeks läinud, isegi mu abikaasa, kes mind kohale tõi."

Tuus-Laul tõi lausa esile asjaolu, et nad olla Grünthaliga kõnealuse protsessi kohta isegi paar sõna vahetanud.

"Rääkisime Grünthaliga kui vanad tuttavad - ütlesin talle, et poleks iial uskunud, et protsess on nii privaatseks tehtud," sõnas keskerakondlane. "See oli lihtsalt lapsik. Ma ei oska isegi leida sõna selle kohta. Ausalt öeldes on see tegelikult lausa piinlik."

Taustast

Eile toimus presidendivalimiste esimene voor. Lisaks Toompea lossi sätitud hääletuskabiinidele sai hääle anda riigikogu välialal, mille võimalust kasutas eile kipsis jalaga Marika Tuus-Laul (KE).

Valimisteenistuse kommunikatsioonijuht Kristi Sobak selgitas, et riigikogus on olemas lift ja ratastool maja sees liikumiseks. Tuus-Laul ütles aga Delfile, et võimalused kipsis jalaga Toompea lossis ringi liikuda pole siiski piisavalt head, sel põhjusel oligi ta otsustanud välialal hääletamise kasuks.

Välialal hääletamist palus ka reformierakondlane Siim Kallas, kes viibib praegu raskes seisus haiglas.

Kalle Grünthali põhjendusi tema protesti tagamaade kohta saab kuulata siit.