Endine Briti merejalaväelane ja ühenduse Nowzad juht Paul Farthingil õnnestus Kabulist koos loomadega lahkuda reede õhtul ehk päev enne viimaste Briti sõdurite lahkumist. Uudis tekitas Ühendkuningriigis kohe kriitikat ja küsimusi, kas loomade elusid peetakse mittevalgete inimeste omadest tähtsamaks.

Timesile lekkinud helisalvestuses kuuleb Farthingit enne lennu väljumist helistamas kaitseministeeriumisse ja nõudmas, et tema alluvaid ja loomi lahkumisel abistataks. “Teil on aega homme hommikuni, kuna ma olen kell 7.45 Sky Newsi eetris,” ähvardab mees. “Vastasel korral pühendan kogu oma f***g aja teie hävitamisele sotsiaalmeedias ja igas muus f***g kanalis, mida ma suudan leida.”

Enne seda olid Farthingi avalikud abipalved hakanud levima massi- ja sotsiaalmeedias, kus talle avaldas teiste seas toetust kuulus Briti näitleja Ricky Gervais. Kohe tekkis ka terav debatt, kuna paljud lugejad pidasid mehe tegevust loomade eelistamiseks inimestele. Samal arvamusel oli esialgu ka kaitseminister Ben Wallace, kes lubas meediatähelepanu tõttu siiski lõpuks Farthingi tellitud reisilennukil Kabulis maanduda.

Farthing rõhutab, et ükski inimene oma kohast lennukil tema tõttu ilma ei jäänud, kuna loomad paigutati lennuki pagasiruumi. Times märgib, et kaitseministeerium pühendas tema lennujaama toimetamiseks siiski aega ja inimressurssi, samal ajal kui paljud Briti vägedega koostööd teinud afgaanid pidid lennujaama jõudma omal käel ja erinevaid ohte trotsides. Lehe sõnul ei suutnud kuni 200 Ühendkuningriigi sisenemisloaga tõlki õigeks ajaks Afganistanist lahkuda ja nüüd peavad nad üritama välja pääseda naaberriikide kaudu.

Loomakaitsjat on kritiseerinud ka endised veteranid. “Taliban ei tegele loomade ja nende eest hoolitsenud läänlaste tapmisega,” ütles Timesile endine dessantvägede major Andrew Fox. “Nemad tegelevad NATO kaastöötajate tapmisega. On hullumeelsus, et loomad lasti lennujaama ja Briti kodanikud jäid koos tõlkidega välja ootama.”

Farthing ütles täna Daily Mailile, et loomi vedanud lennukis polnud ruumist puudust ja paljud istekohad jäid tühjaks. “Keegi ei abistanud minu tulekut, olin ainult mina ja autotäis koeri-kassi, mis paigutati pagasiruum”, kommenteeris ta. “Inimesi poleks sinna niikuinii panna saanud.”