Ühtse Venemaa kongressi eilsel plenaaristungil esinenud Putin tegi ettepaneku maksta sõjaväelastele, korrakaitsjatele ja kursantidele ühekordset toetust 15 000 rubla (umbes 170 eurot), vahendab BBC venekeelne teenistus.

Lisaks sellele teatas Putin pensionide ja jõuametnike ehk silovik’ide palga tõstmisest 2022. aastal üle inflatsioonitaseme.

Pühapäeval oli Putinil kohtumine Ühtse Venemaa esindajatega. Põhiuudisena jäi sealt kõlama lubadus maksta kõigile pensionäridele ühekordselt 10 000 rubla (115 eurot) ja sõjaväelastele 15 000 rubla. Ekspertide sõnul on nende näol tegemist Ühtse Venemaa „tuumikvalijaskonnaga”.

Eile kirjutas Putin juba alla ukaasile, mille alusel peaksid pensionärid oma 10 000 rubla kätte saama juba septembris, kuigi pühapäeval rääkis Putin, et Ühtne Venemaa peaks tegelema sellega pärast riigiduuma valimisi, mis toimuvad 17.-19. septembril.

Pensionäridele raha maksmiseks kulub eelarvest umbes 500 miljardit rubla (umbes 5,8 miljardit eurot). Analüütikud hoitavad, et see võib veidi pidurdada inflatsiooni aeglustumist. Ühekordse väljamakse saavad umbes 43 miljonit pensionäri, teatas tööministri asetäitja Olga Batalina. Avaldust ei ole vaja esitada, pensionifond valmistab ise ette vajalikud paberid ja saadab raha.

Nagu ka pühapäevasel kohtumisel rääkis Putin ka eile partei valimiseelsel kongressil, et koroonaviiruse vastu vaktsineerima sundimine vallandamise ähvardusel on lubamatu, kuigi kümnetes regioonides on võimud teatud ametite pidajatele ja ühiskonnagruppidele vaktsineerimise kohustuslikuks teinud.

Veel tegi Putin ettepaneku inimeste avariilistelt elamispindadelt ümbermajutamise uue programmi käivitamiseks ja selleks 45 miljardi rubla (519 miljoni euro) eraldamiseks ja Venemaal mitmel pool möllavate metsatulekahjude taustal metsakaitsesüsteemi tugevdamiseks ning lubas, et Venemaa ei lase end tõmmata Afganistani konflikti.

Eile saabus kongressile ka Ühtse Venemaa formaalne esimees Dmitri Medvedev, keda pühapäevasel kohtumisel ei olnud, mis tekitas Venemaal suurt hämmastust. Põhjust küsiti pressikonverentsil Kremli pressiesindajalt Dmitri Peskovilt. „Ma ei oska öelda, miks,” vastas Peskov.

„Ühtne Venemaa peab võitma valimistel ausalt ja tingimusteta, jätmata oponentidele mingeid šansse,” kuulutas Medvedev, kes ise kandidaatide nimekirja ei kuulu.