See salapärane sündroom tabas 2016. aastal kõigepealt USA saatkonna töötajaid Kuuba pealinnas Havannas ja seda võib põhjustada suunatud mikrolainekiirgus, vahendab BBC News.

Harris viibis parajasti Singapuris ja valmistus Vietnami lendama, kui Hanois leidis aset nimetatud juhtum. Pole selge, keda terviserike tabas.

CBS News teatas, et intsident Vietnami pealinnas on sarnane varasemate Havanna sündroomi juhtumitega mujal.

USA välisministeerium teatas oma avalduses, et Harrise lend Singapurist Hanoisse lükati edasi pärast teateid „anomaalse tervisejuhtumi” kohta. Välisministeerium lisas, et pärast hoolikat kaalumist otsustasid Harris ja tema kaaskond siiski Hanoisse lennata, kuhu ta on juba saabunud.

CBS tsiteeris kõrget ametnikku, kes ütles, et nädalavahetusel evakueeriti meditsiinilistel põhjustel vähemalt üks ametiisik. Allikas lisas, et tegemist ei ole esimese Havanna sündroomi juhtumiga Vietnamis.

NBC News teatas, et kaks ametiisikut evakueeriti pärast teateid „akustilistest” intsidentidest kahe USA diplomaadi kodudes.

Pärast esimesi teadaolevaid juhtumeid 2016. aastal Kuubal on sündroomist teatatud veel näiteks Hiinas ja eelmisel kuul Austrias.

Sajad USA diplomaadid, luurajad ja muu personal on teadete kohaselt kannatanud selliste sümptomite all nagu pinisemine kõrvades, iiveldus ja rängad peavalud.

2019. aastal leiti USA akadeemilise uuringu tulemusena Kuubal haigestunud diplomaatidel „ajuhälbeid”.

USA teaduste akadeemia eelmise aasta ettekandes öeldi, et salapärast haigust põhjustab kõige tõenäolisemalt suunatud mikrolainekiirgus.

Juunis teatas USA välisminister Antony Blinken, et haigusjuhtumid vaadatakse uuesti üle.