„Meie esimene prioriteet Kabulis on Ameerika kodanike riigist välja saamine nii kiiresti ja ohutult kui võimalik,” ütles Biden, vahendab Washington Post.

Biden ei öelnud, kuidas „lennujaamale suurema mõistliku ligipääsu” plaani ellu viiakse või kas USA väed on laiendanud perimeetrit väljaspool lennuvälja kaugemale Kabuli, mis võib seada nad suuremasse ohtu kontrollpunkte mehitavate Talibani kildkondade ja Islamiriigi võitlejate poolt, kes kujutavad USA ametiisikute sõnul endast tõsist ohtu.

Viimastel päevadel on Katari suursaadik Afganistanis eskortinud väikesi ameeriklaste gruppe lennuväljale, teatasid anonüümsed allikad. USA kodanikele on antud juhised kohtuda teatud punktides linnas ja suursaadik saadab siis neid, et tagada ohutu läbipääs, teatasid allikad. Katar on tegutsenud vahendajana USA ja Talibani vahel. Seal on toimunud läbirääkimised ja sinna on paljud evakueeritud kõigepealt viidud.

USA üritab evakueerimist oluliselt kiirendada värvates appi USA lennufirmasid ja välisliitlasi.

Evakueerimist on aeglustanud ummikud vahepeatustes nagu Al-Udeidi õhujõudude baasis Kataris, mistõttu ei ole terved lennukitäied inimesi saanud Kabulist lahkuda ja humanitaartingimused sealsel lennuväljal on halvenenud.

Pentagoni teatavaks tehtud tsiviilreservi lennukipargi 18 reisilennuki lisamine peaks olema ravimiks selliste pudelikaelte vastu. Lennufirmadelt United, American, Atlas, Delta, Omni ja Hawaiian lepingu alusel saadud lennukitega ei lennata Kabuli, vaid neid kasutatakse näiteks Katari viidud inimeste vedamiseks Euroopasse, Ameerika riikidesse, Aafrikasse ja Pärsia lahe riikidesse. USA välisminister Antony Blinken ütles varem nädalavahetusel, et 13 riiki on lubanud ajutiselt evakueerituid vastu võtta ning veel 12 on nõustunud olema transiitpunktid.

Biden ütles eile, et see mobilisatsioon kujutab endast esimest etappi, mis jätab võimaluse, et lende võidakse lisada.

Laupäeval tegi USA sõjavägi 14 evakuatsioonilendu, millega viidi Afganistanist minema umbes 3900 inimest. Veel 35 muud lennukit viisid välja umbes sama palju inimesi. Reedega võrreldes oli seda kaks korda rohkem, aga ikkagi vähem kui eesmärk 5000-9000 inimest päevas, mis on USA sõjaväelaste sõnul nende võimekus.

Alates 14. augustist on evakueeritud umbes 28 000 inimest, sealhulgas 11 000 viimasel nädalavahetusel, teatas Biden.

Briti sõjaväe teatel tappis aga tunglemine ja kaos väljaspool Kabuli lennuvälja laupäeval seitse inimest, sealhulgas väikese lapse.

Talibani esindaja ütles eile, et Taliban austab Afganistani kodanikele lubatud amnestiat, sealhulgas nendele, kes on teinud koostööd USA-ga, aga see ei kehti „tülitekitajatele” ega neile, „kes tekitavad seaduse ja korra vastaseid olukordi”.

Ei Blinken ega USA kaitseminister Lloyd Austin öelnud eile, kas USA sõjaväel lubatakse minna Kabuli lennuvälja perimeetrist väljapoole või kas nad arvavad, et Biden peaks edasi lükkama 31. augustil kukkuvat USA vägede Afganistanist lahkumise tähtaega, et tagada võimalikult paljude evakueerimine. Biden andis mõista, et administratsioonis arutatakse seda, aga ta loodab, et ei ole vaja kauemaks jääda.