Venemaa lisas kaks viimast sõltumatut meediaväljaannet, telekanali Dodž ja uuriva ajakirjanduse portaali IStories, eile välisagentide registrisse, kirjutab Raadio Vaba Euroopa.

Antud väljaanded olid viimased kaks, mis olid seni registrisse sattumisest pääsenud, kuid eile õhtul ilmus Vene justiitsministeeriumi kodulehele vastav teade.

„Dožd pole välisagent, vaid Vene meediaväljaaanne," teatas kanali peatoimetaja Tihhon Dziadko sõnumirakenduses Telegram. Dziadko lubas, et Dožd avaldab otsuse suhtes protesti, sest selline käik on vastuolus seaduste ja terve mõistusega. „Loomulikult jätkame tööd sel moel nagu varem."

2012. aastal vastu võetud vastuolulise seaduse järgi saab välisagendiks liigitada igasuguse poliitiliselt aktiivse inimese või ühenduse Venemaal, kes või mis saab välismaalt toetust. „Välisagendid" peavad järgima ranget finantsaruandlust ning lisaks on nad kohustatud kõigi avaldatud materjalide juures ära märkima, et on „välisagendid".

Venemaal on viimaste kuude jooksul lisatud registrisse terve rida sõltumatuid meediaväljaandeid - VTimes, Meduza, The Insider ja Open Media.

Ärilehest Vedomosti Kremli-meelse tsensuurskandaali eest lahkunud VTimes'i ajakirjanikud pidid pärast seda tegevuse lõpetama, sest reklaamiostjad lõpetasid nendega lepingud.

Dožd on peamine sõltumatu Venemaa telekanal, mis on juba pikalt surve all. Juunis keelati Doždi ajakirjanikel ametlikel Kremli pressiüritustel osalemine, sest võimudele ei meeldinud kanali kajastus opositsionääri Aleksei Navalnõi toetusprotestidest.

Kanal alustas tegevust aastal 2010.