Kaks nädalat tagasi hakkasid Leedu sõjaväelased piirile okastraattõkkeid püstitama. Kinnitati, et 2-3 kuuga ilmub selline tõke 500 kilomeetri pikkusele piirilõigule. Siseminister Agnė Bilotaitė ütles siis, et see on prioriteetne ülesanne. Selgus aga, et kahe nädala pärast tuli tööd lõpetada, vahendab Leedu Delfi.

„Nii palju, kui mina tean, püstitatakse tõkkeid armee reservide arvelt, seda on umbes viis kilomeetrit, pärast hankeid tööd jätkuvad ja kiirenevad,” ütles Leedu kaitseminister Arvydas Anušauskas telekanalile LNK.

Armee esindajad ütlesid aga LNK-le, et tõket õnnestus püstitada vähem kui ütles minister – 1,5 kilomeetrit. Nüüd oodatakse, millal siseministeerium okastraati ostab.

Siseministeerium LNK päringutele ei vastanud, aga Anušauskas teatas varsti Facebookis, et Leedu palub välisriikide abi okastraadi saamiseks laenuks või selle ostmiseks.

„Me puutume kokku väljakutsetega. Aga ma loodan, et järgmisest nädalast läheb protsess käima,” ütles seimi liige Laurynas Kasčiūnas.

Leedu Riikliku Julgeoleku Ameti (VSD) endine juht Gediminas Grina ütles, et aega ettevalmistuste tegemiseks oli palju, aga Valgevene president Aljaksandr Lukašenka ähvardas migrantidega juba eelmise valitsuse ajal.

„See ei olnud mitte aasta ega kaks tagasi, ta mainis, et neil on migrandid, keda nad läbi ei lase. Nagu osutaksid teene,” ütles Grina.

Praeguste plaanide järgi hakatakse pärast seda, kui on paika pandud okastraattõke, paigaldama ka tara. Pole veel otsustatud, kui kõrge see tuleb.

Leedu piiril Venemaa Kaliningradi oblastiga on 2,5 meetri kõrgune tara, koos okastraadiga kolme meetri kõrgune.

Sellise tara ehitamine Valgevene piirile maksaks 40 miljonit eurot. On tehtud ka ettepanekuid neljameetrise tara ehitamiseks. Sellised tarad on migrantide takistamiseks ehitanud Kreeka, Ungari ja Bulgaaria. Selline tara maksaks 400 miljonit eurot.

Euroopas on aga ka näiteid, kus migrantide vastu ei kaitse tarad ega kõrged müürid.

Tara ehitamine võtab aga 1,5 aastat aega.

„Et idas on meil väga „sõbralikud” naabrid, kasutavad nad ära kõik meie nõrgad kohad. Ma kordan, et me ise tegime need nõrgad kohad, oleks imelik, kui Venemaa neid ei kasutaks,” ütles Grina.

Grina sõnul läheb Leedul tulevikus selliseid tarasid veelgi rohkem vaja.

Viimase ööpäevaga peeti Valgevene-Leedu piiril kinni 131 ebaseaduslikku migranti, teatas piirivalve.

Druskininkai omavalitsuses püüdis üks Iraagi kodanik teenistuskoera rünnata ja sai hammustada.

Kabeliaisse ja Druskininkaisse majutatud migrantidel tekkis aga omavahel konflikt ja võimud pidid neid rahustama.