Kell 14.15 alguse saanud Lavassaare turbatootmisala tulekahju oli enne päästjate kohale saabumist tugeva tuule toel levinud 5 hektarile. Põles 3 turbaauna, turbaväli, mets ja maastik. Ohus olid lähedal asuvad elu- ja tootmishooned. Kustutustöid ning põlengu pindala suuruse täpset kindlaks tegemist takistasid tugev tuul ning paks suits. Kella 18.15 ajal hinnati põlenguala suuruseks ligikaudu 30 hektarit. Tänu päästjate kiirele tegutsemisele suudeti oht elu- ja tootmishoonetele peatada. Praegu on tulekolletes ligi 25 hektariline ala.

Kell 21.30 suudeti turbaaunade- ja välja põlengule piir panna. Põldudel ja metsas on jätkuvalt väikesed tulekolded, mille kustutamine on nende suure hulga tõttu aeganõudev. Päästjate ohutuse tagamiseks kustutustööd ööseks katkestatakse ja töö lõpetas ka päästetöödele kaasatud Politsei- ja Piirivalveameti kopter. Aktiivse kustutustööga jätkatakse hommikul. Päästetööde juhi esialgsel hinnangul võis tulekahju alguse saada pikselöögist.

Päästjad reageerisid kõrgeima 4. astme järgi väga suurte jõududega. Kohale sõitis või transporditi kokku 33 erinevat tehnikaühikut üle kogu Lääne-Eesti regiooni. Sealhulgas 8 põhiautot, paakautod, kustutusvarustuses ATVd, kustutusvarustuses maastikusõidukid UTV, Pärnu-Jaagupi metsakonteiner maastiku- ja metsatulekahjude kustutamise erivarustusega, Paide roomiksõiduk Bandwagen, Rapla voolikukonteiner ning Politsei- ja Piirivalveameti lennusalga helikopter. Appi tulid ka Are, Sindi ja Vana-Vigala vabatahtlikud oma tehnikaga.