Ajakirjanik küsis eile Valges Majas Bidenilt tema reedese avalduse kohta Facebooki-suguste ettevõtete ja platvormide kohta. Biden katkestas aga ajakirjaniku enne, kui ta jõudis küsimuse esitamise lõpetada, vahendab ABC News.

„Las ma ütlen, mida ma ütlesin. Mul on hea meel, et te küsisite selle küsimuse,” alustas Biden. „Toodi välja, et Facebookis, kogu valeinformatsioonist, 60% valeinformatsioonist tuli 12 isikult. Nii öeldi artiklis.”

Biden viitas uuringule, millele Valge Maja viitas eelmise nädala pressikonverentsil, kui peakirurg Vivek Murthy hoiatas oma esimeses nõuandes Bideni administratsioonile valeinformatsiooni ohu eest rahvatervisele.

„Minult küsiti küsimus, mida ma arvan toimuvat,” ütles Biden eile. „Facebook ei tapa inimesi. Need 12 inimest on seal kuskil ja annavad valeinformatsiooni, igaüks, kes seda kuulab, saab selle tõttu kahjustada. See tapab inimesi. See on halb informatsioon. Minu lootus on, et Facebook, selle asemel, et võtta seda isiklikult, et ma kuidagi ütlen, et Facebook tapab inimesi, et nad teevad midagi selle valeinformatsiooni, pöörase valeinformatsiooni vastu vaktsiini kohta. Ma mõtlesin seda.”

Edasi küsiti Bidenilt, kas ta tunneb, et Facebook tegutseb piisavalt valeinformatsiooni vastu. President ütles, et ei ole kindel, sest ta ei ole kindel, mida on Facebook nädalavahetuse jooksul teinud.

Kui küsiti, kuidas ta ettevõtte vastutusele võtaks, vastas Biden: „Kui te räägite vastutusele võtmisest, siis ma ei püüa inimesi vastutusele võtta. Ma püüan panna inimesi iseennast vaatama. Peeglisse vaatama. Mõtlema sellest valeinformatsioonist, mida te annate oma pojale, tütrele, sugulasele, kellelegi, keda armastate. See on kõik, mida ma palun.”

Biden püüdis pehmendada vastust, mille ta andis reede pärastlõunal Valgest Majast Camp Davidisse lahkudes, kui temalt küsiti: „Covidi valeinformatsiooni kohta, milline on teie sõnum sellistele platvormidele nagu Facebook?” „Nad tapavad inimesi. Tähendab, tõesti, vaadake, ainus pandeemia, mis meil on, on vaktsineerimata inimeste hulgas. Ja nad tapavad inimesi,” vastas Biden.

Päev varem oli peakirurg Murthy andnud uue nõuande, milles väitis, et valeinformatsioon eriti sotsiaalmeediaplatvormides nagu Facebook on takistanud vaktsineerimist, külvanud usaldamatust, pannud inimesi tervishoiumeetmeid vastustama, kasutama tõestamata ravimeetodeid, pikendanud pandeemiat ja seadnud ohtu elusid.

„Lihtsalt öeldes, tervisealane valeinformatsioon on meile elusid maksma läinud,” ütles Murthy eelmisel nädalal.

Facebook reageeris Bideni sõnadele reedel, teatades, et tema väide ei vasta tõele.

„Me ei lase end segada süüdistustel, mida ei toeta faktid,” teatas Facebooki pressiesindaja Dani Lever ABC Newsile. „Fakt on see, et üle kahe miljardi inimese on vaadanud Facebookis autoriteetset informatsiooni Covid-19 ja vaktsiinide kohta, mida on rohkem kui üheski teises kohas internetis. Üle 3,3 miljoni ameeriklase on kasutanud ka meie vaktsiiniotsingu tööriista, et teada saada, kus ja kuidas vaktsiini saada. Faktid näitavad, et Facebook aitab elusid päästa. Punkt.”

Kuigi Facebook on teatanud, kui palju inimesi on vaadanud autoriteetset informatsiooni vaktsiinide kohta, ei ole platvorm teatanud, kui palju kasutajaid on vaadanud valeinformatsiooni.

Ka Valge Maja pressisekretär Jen Psaki, kellelt eile küsiti, kas administratsioon kaalub õiguslikke samme valeinformatsiooni reguleerimiseks sellistel platvormidel nagu Facebook, püüdis olukorda rahustada.

„Noh, ma arvan, et me ei ole ühtki võimalust laualt võtnud. On kongressi asi kindlaks määrata, kuidas nad tahavad edasi liikuda, aga las ma lihtsalt märgin, et me ei ole Facebookiga sõjas ega lahingus,” ütles Psaki. „Me oleme lahingus viirusega ja probleem, mida me näeme, mille meie peakirurg eelmisel nädalal tõstatas, on, et valeinformatsioon liigub läbi mitmete meediumide. Mõned neist on mitmed sotsiaalmeediaplatvormid, mõned meedia, mõned neist ametnike suude kaudu. See halb informatsioon, ebatäpne informatsioon vaktsiinide kohta tapab inimesi.”