Iisraeli ettevõtet süüdistatakse valitsustele nuhkvara müümises, mida võidi kasutati üle ilma kümnete tuhandete ajakirjanike, aktivistide, ärimeeste, poliitikute ja teiste järele luuramiseks.

Ettevõtte NSO Group enda kinnitusel on tarkvara Pegasus mõeldud vaid terroristide ja kurjategijate puhul kasutamiseks, kuid nüüd lekkinud rohkem kui 50 000 telefoninumbrit paljastavad, et nende seas on olnud hulgaliselt teisitimõtlejaid ja autoritaarsetele režiimidele tülikaid inimesi. Siiski on ebaselge, kui palju on 50 000 nutiseadme hulgas neid, mille omanike järele ka tegelikult luurati.

Meediaväljaanded on seni tuvastanud ligi tuhat inimest 50-st riigist, kellele numbrid kuuluvad. Nende seas on poliitikuid ja riigipäid, ärimehi, aktiviste ja mitu Araabia kuningapere liiget, kirjutab BBC.

Paljud nimekirjas olnud numbrid on koondunud kümnesse riiki: Aserbaidžaan, Bahrein, Ungari, India, Kasahstan, Mehhiko, Maroko, Rwanda, Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadid.

Ettevõte NSO Group ja nende nuhkvara Pegasus kerkis esmakordselt skandaali keskmesse aastal 2016, kui tuli välja, et seda kasutati arvatavasti Araabia Ühendemiraatides ühe dissidendi järel luuramiseks, kirjutab uudisteagentuur AFP. Pegasus võimaldab näiteks ohvri nutitelefoni kaamera või mikrofoni sisse lülitada ning seadmest sõnumeid, meile ja pilte koguda.

NSO pole oma sõnul midagi valesti teinud, ka nimetas Iisraeli firma kõiki süüdistusi vääraks.

Kõmulises nimekirjas on muu hulgas 15 000 Mehhiko telefoninumbrit, mille seas on väidetavalt ka ühe mõrvatud reporteri oma, ja 300 India telefoninumbrit. Ka India puhul kuuluvad telefonid poliitikutele ja mõjukatele ajakirjanikele, kirjutab AFP. India pidi juba 2019. aastal tõrjuma süüdistusi, et luurab oma kodanike järele, kuid nüüd rõhutas valitsus veel kord, et ei antud kuuldustel pole mingit alust.

Paljude suurte meediaväljaannete ühisuurimises osalenud Washington Posti 37 telefoni analüüsist tuli välja, et seadmeid oli edukalt häkitud. Luuratute hulgas oli näiteks kaks naist, kes olid lähedalt seotud 2018. aastal Türgis Saudi saatkonnas mõrvatud ajakirjaniku Jamal Khashoggiga.

Lekkinud nimekirjas on ka AFP, Wall Street Journali, CNN-i, New York Times'i, Al-Jazeera, El Paísi, AP, Le Monde'i, Bloombergi, Economisti, Reutersi ja paljude teiste väljaannete ajakirjanike numbrid.