Otsus võib Venemaa senist koroonaolukorda arvestades, kus vaid 3 päeva tagasi püstitati uus koroonasurmade rekord ning ööpäeva jooksul avastatakse keskmiselt 25 000 uut nakatunut, olla nii mõnegi jaoks üllatav.

Moskva linnapea Sergei Sobjanin sõnas riiklikule telekanalile Rossija-1, et piirangute leevendamine kaaluti siiski hoolikalt läbi: “See on keeruline otsus, kuid oleme lähtunud praegusest epidemioloogilisest olukorrast, olles seejuures väga valvsad ja ettevaatlikud.”

Tänasest on seega igal Moskva kohvikul restoranil ja baaril õigus ise otsustada, kas nõuda külastajatelt sisenemisel koroonavaktsineerimist tõendavad QR-koodi või mitte, vahendab Interfax.

Samuti lubatakse alates 19. juulist pikendada toitlustusasutuste lahtiolekuaega ka öötundidele, kui järgitakse korrektselt kõiki linnas sätestatud koroonavastaseid meetmeid. Lisaks restoranidele võivad oma tavapärast tööd jätkata ka laste mängutoad, ööklubid, baarid.

Alates 28. juunist kehtis Moskvas nõue, mille kohaselt võis pealinna kohvikuid, baare ja restorane külastada ainult QR-koodi esitamisel, mis tõendas, et inimene on koroonaviiruse hiljuti läbi põdenud, vaktsineeritud või andnud viimase 72 tunni jooksul negatiivse PCR testi.

RIA Novost kirjutas juba järgmisel päeval peale piirangu kehtestamist, et Moskva tumeveebis on hakatud müüma ka järeletehtud QR-koode - keskmiselt sai sarnase soetada endale 11 000 rubla ehk 127 euro eest.