Omavalitsuse esindaja sõnul on mobiiliside häiritud ning ühendust ei ole õnnestunud saada rohkem kui 1300 kohaliku elanikuga, vahendab Saksa meediaväljaanne Tagesschau. Loodetakse, et võrguühenduse taastudes saadakse kinnitus, et inimesed on siiski elu ja tervise juures.

Politsei teatel oli eile õhtuse seisuga Bad Neuenahr-Ahrweileri kuurortlinnas leitud 19 hukkunut, kirjutab Deutsche Welle.

Üleujutused tegid lisaks vihmavalanguga tugevaimalt pihta saanud Saksa Reinimaa-Pfalzi liidumaale kahju ka Luksemburgis, Belgias ja Hollandis. Lääne- ja Lõuna-Saksamaal pühkis vesi minema terveid külasid ja linnu.

Viimaste andmete kohaselt on katastroofis teatatud ainuüksi Saksamaal 93 hukkunust, mis tõstab hukkunute koguarvu juba 108 peale. Reinimaa-Pfalzis on seni leitud 60 ning Nordrhein-Westfaleni liidumaal 43 hukkunut. Päästjate hinnangul tõuseb see arv järgnevate tundide ja päevade jooksul veelgi.

Erfstadtis Kölnist lõunas on täielikult hävinenud mitmed elumajad ning päästetöötajatel ei õnnestu jõuda ka abivajajateni, kes hoiatustest hoolimata juba kodudesse tagasi pöördusid, teatasid Kölni piirkonna võimud. Täna hommikul toimus samas linnas maalihe, mis tõmbas endaga kaasa mitmeid maju. Ohvrite arvu kohta ei ole andmeid endiselt jagatud, ning teada on vaid see, et piirkonnas toimuvad ulatuslikud päästetööd.

Läheduses asuvas Schuldi külas kukkus öösel kokku veel elumaju. "Kadunud on palju inimesi," kinnitas politsei.

Kuna võrguühendused ja elekter on paljudes piirkondades katkenud, ei ole kogu kahju ulatus siiani selgunud. Sajad inimesed olid eile majade katustel lõksus ja neid käidi terve eilse päeva ja öö helikopteritega päästmas.

Hävinud on ka mitmed maanteed ja sillad, mis tähendab, et mitmes regioonis on liiklus häiritud või peatunud. Ligi 18 miljoni elanikuga Nordrhein-Westfaleni liidumaal on peatunud ka kogu rongiliiklus.

Päästetöödel on kaasatud rohkem kui 15 000 päästjat ja korrakaitsjat ning mitmed abiorganisatsioonid, sealhulgas Saksa Punane Rist (DRK).

Katastroof Rheinland-Pfalzi liidumaal on erakordne ka kliimateadlaste sõnul: “Mõnes piirkonnas ei ole nii suurt vihmavalangut nähtud vähemalt saja aasta jooksul,” kinnitas CNN-le Saksa riikliku ilmateenistuse esindaja Andreas Friedrich. Ilmateenistuse andmetel on Saksamaal ka täna oodata veel tugevaid vihmatorme, mis peaksid vaibuma alles õhtuks. Eilse prognoosi järgi oodati piirkonnas umbes 120 liitrit vett ruutmeetri kohta.

Euroopa Liit on lubanud Saksamaale katastroofiabi. Reinimaa-Pfalzi liidumaa on juba eraldanud 50 miljonit eurot kiiremateks parandustöödeks sildade ja sõiduteede jaoks ning sarnase avaldusega on esinenud ka USA-s visiidil olev Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.