Eile õhtul teatas Prantsusmaa president Emmanuel Macron, et vaktsineerimata inimeste elu muutub augustist alates märksa ebamugavamaks kohvikusse, restorani ja pikemale rongisõidule pääsemiseks on siis tarvis ette näidata vaktsineerimistunnistus.

Macroni teate järel hakkas end Prantsusmaal vaktsineerima registreerima rohkem kui 20 000 inimest minutis.

„Oleme purustanud vaktsineerimiskampaania algusest mõõtes kõik rekordid ja sama tempo jätkus ka öösel ja täna hommikul," teatas Prantsuse põhilise vaktsineerimisportaali Doctolob juht Stanislas Niox-Chateau täna.

Niox-Chateau' sõnul broneeris pärast Macroni avaldust vaktsineerimisaja kokku 926 000 inimest, kellest enamik olid alla 35-aastased. Riigi tervishoiuministri Olivier Vérani kinnitusel registreeris end kaitsepookima tõesti ligi miljon inimest. „See tähendab, et tuhanded elud on päästetud," lisas Véran.

Macron ütles eile, et järgmisest kolmapäevast alates peavad kõik üle 12-aastased inimesed näitama teatrisse, kinno, spordiüritusele või festivalile minnes ette tervisepassi, mis tõendab, et nad on kas täielikult vaktsineeritud või andnud negatiivse koroonaviiruse proovi.

Sama nõue laieneb järgmisest kuust alates baaridele, restoranidele, kaubanduskeskustele, haiglatele, pikamaarongidele ja lennukitele. Lisaks lõpetab Prantsusmaa vaktsineerimishuvi ärgitamiseks septembrist ära tasuta koroonaviiruse testimise.

Ka muutub Prantsusmaal vaktsineerimine kohustuslikuks tervishoiuasutuste ja vanadekodude töötajatele.

Véran sõnas täna telekanalile BFM-TV, et uute nakatumiste arv kahekordistub Prantsusmaal iga viie päeva järel ja valitsuse töö on oma kodanikke kaitsta. „Meil on kaks valikut järjekordne riigi sulgemine või tervisepass see pole mingi väljapressimine ega karistus."

Valitsuse pressiesindaja Gabriel Attal selgitas eile, et Macroni avaldus ei tähenda vaktsineerimiskohustust, vaid maksimaalse tugevusega meeldetuletust. „Me ei saa endale lubada ootamist, peame nii kiiresti tegutsema kui vähegi võimalik," lisas Attal.