Minnesota võimud palusid hiljuti akvaariumiomanikel lõpetada lemmikloomade veekogudesse lahti laskmine, kui kohalikust järvest oli välja tõmmatud mitu pirakat kuldkala.

Burnsville'i ametnike sõnul suudavad kuldkalad vabas looduses kasvada mitu korda tavapärastest mõõtudest suuremaks ja külvata veekogude püsiasukate seas kaost.

„Palun ärge laske oma kuldkalu tiikidesse ja järvedesse," kutsusid linnavõimud reedel Twitteris üles. „Nad kasvavad palju suuremaks, kui te arvate, ja halvendavad oma tegevusega vee kvaliteeti."

Mullu novembris said võimud lähedalasuva Carveri maakonna veekogudest kätte tervelt 50 000 kuldkala. Maakonna veemajanduse juht Paul Moline ütles, et kuldkalad on väheuuritud liik, kellel on suur potentsiaal järvede veekvaliteeti negatiivselt mõjutada.

Sarnaselt karpkalale suudavad ka kuldkalad Minnesota talved hõlpsasti üle elada ja paljuneda. „Võib jääda mulje, et paar kuldkala ei tee veekogule midagi kuid see pole üldse nii," teatas Minnesota loodusvarade osakond.

2013. aastal kirjutas Scientific American, et Tahoe' järve uurinud teadlased tõmbasid sealt välja ligi pool meetrit pika ja 1,9 kilogrammi kaalunud kuldkala.