Euroopa Ravimiameti (EMA) teatel kuulub ravimitootjate Pfizer ja Moderna vaktsiinide väga haruldaste kõrvaltoimete hulka südamepõletik. EMA sõnul on kõrvaltoime esinemine tavalisem noorte meeste seas, kirjutab BBC.

Amet rõhutas, et koroonaviiruse vaktsiinidest saadav kasu ületab siiski ülekaalukalt kõik võimalikud riskid, kuid arstidele ja patsientidele on antud soovitus südamepõletiku sümptomite suhtes valvel olla.

Sümptomite hulka kuuluvad valu rinnas, õhupuuduse tunne ja südamepekslus. Igaüks, kes midagi taolist tajub, peaks pöörduma arsti poole.

Vaktsiinidega seostub täpsemalt kaks haigust haigust: südamelihase enda põletik ehk müokardiit ja südamepauna põletik ehk perikardiit.

EMA analüüsist selgus, et Pfizeri 177 miljoni süstitud doosi puhul esines 145 müokardiidi ja 138 perikardiidi juhtumit. Moderna 20 miljoni süstitud doosi puhul 19 müokardiidi ja 19 perikardiidi juhtumit.

Viis inimest suri, kuid nende haiguslugude tutvumisel selgus, et nad olid kõik eakad või muude tervisehädadega.

Suurbritannia ravimiamet (MHRA) on samuti uurimas seost vaktsiini ja südamepõletiku vahel. „On näha mustrit, et haigusjuhud puudutavad enam noori mehi ja tekivad peatselt pärast teise doosi manustamist," teatas MHRA.

„Need teated on äärmiselt haruldased ja juhtumid reeglina kerged, sest patsiendid paranevad tavapärase ravi ja puhkusega lühikese aja jooksul." Arvatakse, et enamik juhtumeist tekib 14 päeva jooksul pärast vaktsineerimist.