Nädal tagasi mõistis Lõuna-Aafrika Vabariigi kõrgeim kohus Jacob Zuma kohtu solvamise eest 15 kuuks vangi, kui mees keeldus korruptsiooniuurijate ette ilmumast.

79-aastast endist riigipead süüdistatakse üheksa ametiaasta jooksul mitmetes altkäemaksu juhtumites, sh 1990. aastatel sõlmitud kurikuulsas viie miljardi dollari suuruses relvade leppes, vahendab The Guardian.

Kui eelnevatel päevadel on toimunud mitmeid meeleavaldusi peamiselt ekspresidendi toetajate eestvedamisel, siis eile esines Zuma ise avaliku pöördumisega.

Zuma sõnas, et on sattunud “poliitilise nõiajahi ohvriks,” ning tema kaasusega tegelenud kohtunik Raymond Zondo on samuti selle osaks. “Ta oli ebaõiglane ja kallutatud,” lisas LAV-i ekspresident.

“Mulle määrati karistus ilma kohtuprotsessita. See peaks tegema ärevaks kõiki, kes usuvad õiguse võimu ja vabadusse. Lõuna Aafrika Vabariik liigub taas apartheidi suunas,” ütles mees kohalikule meediale.

Apartheid oli ametlik rassilise eraldatuse poliitika, mis kehtis Lõuna-Aafrika Vabariigis aastatel 1948–1994, kuid mille tagajärgedega tegeleb riik tänase päevani.

Apartheidi on nimetatud ka inimsusevastaseks kuriteoks ja seda enam langevad presidendi sõnad ühiskonnas väga vastakale pinnasele.

Tulles tagasi kohtuprotsessi juurde, siis ühe olulise põhjusena kohtu ette mitteilmumisel nimetas mees ka kõrget koroonaviirusega nakatumise riski, mis tema eas mehele eluohtlikuks kujuneda võiks. Nimelt ei ole Zuma lasknud end seni viiruse vastu vaktsineerida ja pole kindel, kas üldse lasebki.

Skandaalidele vaatamata mehel aga toetajaid jagub. Tema kodumaja juurde Nkandlas on mitme päeva jooksul kogunenud hulk inimesi, kes on lubanud presidenti kaitsta, kui võimud teda arreteerima tulevad.