Hääletust ei olnud vaja, sest esitatud vastueelnõu poolt ei olnud keegi, vahendab Yle Uutiset.

Mudeli järgi saab Soome ilma koroonatestita, kui inimene on täielikult vaktsineeritud või Covid-19 kuni kuus kuud tagasi läbi põdenud. Seda peab suutma tõendada.

Soome pääseb ka siis, kui on olemas tõend enne Soome saabumist tehtud alla kolme ööpäeva vana negatiivse koroonatesti tulemuse kohta.

Kui Soome saabutakse negatiivse testitulemusega või inimene on saanud vaid ühe vaktsiinidoosi kahesest kuurist, peab käima pärast Soome saabumist 3-5 ööpäeva jooksul uuesti testi tegemas.

Kui ei ole esitada mingit tõendit, peab piiril koroonatesti tegema ja hiljem ka teise.

Tõendeid ei ole vaja 2006. aastal ja hiljem sündinutel.

Eduskunta sotsiaal- ja tervishoiukomisjon leevendas valitsuse algset eelnõu.

Madala nakatumisnäitajaga riikidest saaks komisjoni paranduse järgi tulla Soome vabalt ja valitsus otsustaks oma määrusega, milline on see nakatumisnäitaja piir vastavalt epidemioloogilisele olukorrale.

Praegu peetakse Soomes madala nakatumisnäitajaga riikideks neid, kus nakatumisnäitaja on maksimaalselt 25 juhtumit 100 000 elaniku kohta viimase kahe nädala jooksul.

Teine muudatus puudutas kahest vaktsiinidoosist ühe saanuid.

„Kui inimene on saanud ühe vaktsiinidoosi, ei oleks vaja Soome tulles kaht testi, vaid ainult hilisemat testi, Ehk üks vaktsiinidoos asendaks eelneva testi,” ütles komisjoni esimees Markus Lohi.

Lisaks otsustas sotsiaal- ja tervishoiukomisjon, et seadus kehtib vaid 15. augustini. Valitsus tahtis, et seadus kehtiks aasta lõpuni.