„Mul on hea meel tervitada Eestis Leedu peaministrit Ingrida Šimonytėt, kelle visiit koroonakriisi tõttu viibis. Oleme Leeduga lähedased sõbrad ja naabrid ning meie suhted on väga head nii kahepoolselt kui ka kolme Balti riigi ühistes ettevõtmistes,“ ütles Kallas.

Peaministrid vestlesid nii Balti riikide kaitsepoliitikast ja militaarkoostööst kui ka olukorrast Valgevenes ja Leedu-Valgevene piiril. Peaminister Kallas tundis huvi Valgevenest saabuva rändesurve vastu ja kinnitas, et Eesti abistab Leedut selle tõrjumisel. „Näeme kuidas rändesurvet meie regioonis kasutatakse poliitilise mõjutusvahendina. Eesti abistab Leedut Euroopa Piiri- ja Rannikuvalve Ameti Frontex kaudu,“ ütles peaminister.

Kallas lisas, et kõik Balti riigid on elektrikaubanduse Valgevenega katkestanud juba mullu novembrist ning oluline on leida kokkulepe ka kolmandate riikidega elektrikaubanduse lahendamiseks. „Peame liikuma kokkulepitud graafikus meie elektrivõrkude sünkroniseerimisel Kesk-Euroopaga, et projekt aastaks 2025 lõpetada,“ rõhutas Kallas.

Kohtumisel räägiti ka suhetest Venemaaga. „Venemaa jätkab rahvusvaheliste kokkulepete rikkumist,“ ütles Kallas. „On oluline, et Euroopa Liidu liikmesriigid saadavad sellel teemal pidevalt ühiseid signaale.“

Peaministrid puudutasid ka Rail Balticut ning kliimapoliitikat. Kallas tõi esile, et on väga oluline suurendada investeeringuid taastuvenergia kasutuselevõtuks. Arutati Läänemere piirkonnas meretuuleenergia kasutamise võimalusi ja seda, kuidas ühist koostööd kujundada.

Lisaks rääkisid Kallas ja Šimonytė sellest, et COVID-digitõendid peaksid olema kõigis ELi riikides kättesaadavad ja kasutatavad. „Peame kõik valmistuma sügiseks, kiirelt vaktsineerima ja tagama inimeste vaba liikumise,“ ütles Kallas.